HVM-kalender 2020 in teken van 75 jaar bevrijding

Redactie 27-12-2019
Foto: CWDe kalender van 2020 van de HVM heeft als thema 'Maassluis 75 jaar bevrijding'.

De kalender van 2020 van de Historische Vereniging Maassluis (HVM) heeft, hoe kan het ook anders, als thema 'Maassluis 75 jaar bevrijding'. Op het voorblad is een foto te zien van korenmolen De Hoop aan de Zuiddijk met de Nederlandse driekleur in top vanwege de bevrijding.

door Chrit Wilshaus

Ieder kalenderblad bevat een historische foto die te maken heeft met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op kalenderblad januari/februari is bijvoorbeeld een foto afgedrukt waarop twee bommenwerpers te zien zijn die op weg zijn naar Rotterdam om daar voedsel af te werpen, aldus het bijschrift. De foto werd gemaakt op 19 april 1945. Op de achterkant van het voorblad staat Het laatste nieuws afgedrukt. De krant, waarvan de redactie op de Noordvliet 47 in Maassluis was gevestigd, dateert van 8 mei 1945 en gaat uiteraard over de herwonnen vrijheid.

Canadezen

Dat Maassluis door de Canadezen werd bevrijd, is te zien op kalenderblad mei/juni. Op de foto die daarbij geplaatst is, is te zien hoe de intocht van de eerste geallieerde troepen in Maassluis op 8 mei 1945 een ware zegetocht is. De bevrijders komen vanuit Maasland via de Noordvliet Noordzijde naar de Vereenigde Autofabrieken, waar zij worden ingekwartierd. De eerste dodenherdenking is op 10 mei 1945 en vond plaats op de Algemene Begraafplaats (kalenderblad juli/augustus). Bij die gelegenheid werd een bloemstuk geplaatst op het graf van een omgekomen Engelse soldaat.

Nog geen uniform

De foto op het laatste kalenderblad, november/december, toont een foto genomen op 29 juni 1945, de verjaardag van prins Bernhard. (Het zal puzzelen geweest zijn om te bepalen welke foto bij welke maanden moest komen te staan). Daarop is te zien hoe muzikanten door de Patijnestraat lopen. De muzikanten hebben nog geen uniform aan want die waren nog niet voor handen. De feestvreugde zal er niet minder om zijn geweest.

Aanpassingen

Vanaf 2021 gaat de kalender van de HVM trouwens veranderen. Zo wordt het formaat iets kleiner en komen er twaalf in plaats van zes kalenderbladen met op ieder blad een foto. Verder komt er, daar was blijkbaar behoefte aan, per kalenderblad een beperkte mogelijkheid aantekeningen te maken. Volgens de Historische Vereniging heeft een enquĂȘte, gehouden op 12 september dit jaar bij een Historische Avond, duidelijk gemaakt dat grote veranderingen niet gewenst zijn maar aanpassingen wel. Ook bleek dat de kalender van de HVM wordt gewaardeerd. Het thema van 2021 is ook al bekend. Dat wordt Ode aan het landschap en het water.