Veel belangstelling voor Veiligheidsmarkt

Redactie 28-11-2019
Foto: CWEen mooie bouwplaat van een ambulance voor de jongste jeugd.

De Veiligheidsmarkt die vorige week zaterdag in de brandweerkazerne in Maassluis werd gehouden in combinatie met een Open Dag van de brandweer heeft veel belangstellenden getrokken.

door Chrit Wilshaus

In en om de kazerne was van alles te doen. Zo werd er een demonstratie Wat-te-doen-bij-vlam-in-de-frituurpan? gehouden. De enig juiste actie blijkt te zijn: deksel op de pan doen. En niet mee gaan "lopen sjouwen", of nog erger: proberen te blussen met water. Gedemonstreerd werd wat er gebeurt als er maar een borrelglaasje water op de vlammen terechtkomt: een enorme steekvlam is het gevolg. Even verderop mochten kinderen hun bluskunsten uitproberen en werd er geoefend met eerste hulpverlening bij de stand van het Rode Kruis.

Werving

"Zoals overal in de gezondheidszorg zijn ook bij de ambulancezorg enorme tekorten aan personeel", vertelt een ambulancechauffeur bij een ziekenwagen."Het grootste probleem bij ons is de werving van gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook in ziekenhuizen is er weinig nieuwe aanwas van verpleegkundigen en die moeten ook nog een specialisatie doen op de afdeling Intensive Care, de Spoedeisende Hulp, de Hartbewaking of de anesthesie. Die specialisatie duurt twee jaar. Dus iedereen die nu besluit om ambulanceverpleegkundige te worden, is sowieso eerst nog zes jaar bezig met de opleiding." Op dit probleem op te vangen is er begonnen met een nieuwe manier van werven. "Mensen die wel al de opleiding tot verpleegkundige hebben afgerond maar nog geen specialisatie hebben gedaan, kunnen dan bij de ambulancedienst een gespecialiseerde opleiding volgen. Een ambulancechauffeur, zoals ik ben, heeft vooral een assisterende rol en is vooral verantwoordelijk voor het rij-technische deel. De verpleegkundige is verantwoordelijk voor het medische aspect. Ieder heeft dus zijn eigen verantwoordelijkheden, maar we werken wel volledig samen als team!"

Politiemotor

In de brandweerkazerne, waar normaal de auto's staan, was vorige week zaterdag allerlei informatie te vinden op het gebied van veiligheid. Zo was er een stand met hoogwaardige brandblussers en werd er voorlichting gegeven over het juiste hang- en sluitwerk om inbrekers - zoveel mogelijk - tegen te houden. Kinderen mochten voor de foto op de politiemotor plaatsnemen en ook was er informatie te vinden voor wie bij de politie wil komen werken.