Stralend concert van Hosanna

Redactie 27-11-2019
Foto: J v.d HeuvelHet podium werd voor het orgel geplaatst.

Op vrijdag 22 november gaf het Maaslandse 'Hosanna' haar jaarconcert in de Oude Kerk van Maasland. Een spannend gebeuren voor het koor dat al 60 jaar in de Nieuwe Kerk optrad.

Na de nodige hoofdbrekens over podiumbouw, akoestiek en verlichting werd gekozen voor een podium voor het orgel, waar koor en orkest plaats hadden, en waarmee de akoestiek in ieder geval in het middenschip goed moest zijn. Dat bleek te kloppen.

De spanning werd meteen al gebroken omdat er eerst een zwarte indringer zonder kaartje (een kat!) de kerk uitgezet moest worden. Dat zorgde voor de nodige hilariteit in de goed gevulde kerk.

Daarna begon het concert met het Gloria van Vivaldi, een bekend, vrolijk stuk met een fanfare-achtige opening, maar ook tedere en verstilde momenten en veel afwisseling in koorwerk, solistische optredens (soli, duetten en terzetten) en instrumentale (hobo) hoogtepunten. Onder leiding van dirigent Hans Cok klonk het allemaal zeer geïnspireerd. Het Dordrechts Kamerorkest met Margriet den Hartog (orgel) is een betrouwbaar en enthousiast begeleidingsorkest. 'Hosanna' heeft, ondanks de vele grijze hoofdjes en onderbezetting bij de mannen, nog steeds een stralend geluid. Het jonge solistenkwartet deed het geweldig: sopraan Anouk Antonissen heeft een heerlijk hoog register, alt Emilie Wijers heeft een groot bereik met een warme laagte, tenor Stefan Kennedy is een geboren zanger en bas/bariton Robert-Jan Agricola ook. De Maassluise alt/mezzo Annemarie Verburg voegde zich hier moeiteloos tussen als 2e sopraan in een paar deeltjes waarin dat nodig was.

Ook in de Pastoralmesse van de Oostenrijker Diabelli viel veel te genieten. Een mis die hier niet zo erg bekend is, maar zich onderscheidt met vrolijke herderswijsjes en daarom in Wenen jaarlijks rond Kerst wordt uitgevoerd.

Na de pauze het Requiem van Mozart, goed passend in deze tijd van het jaar waarin in de kerken de overledenen worden herdacht. Een uiterst boeiend werk, vooral ook door de wetenschap dat dit geschreven is door een 35-jarige op zijn sterfbed, waarna het nog afgemaakt moest worden door een leerling. Fantastische muziek, met ongekende diepgang en emotie, uitstekend uitgevoerd door koor, orkest en solisten onder de bezielende leiding van een inspirerende dirigent.

Misschien was er wel eens een beetje onzekere inzet of werd er een nootje gemist, maar het publiek (waaronder deze bezoeker) ging zeer tevreden naar huis en 'Hosanna ' kan tevreden terugzien op een zeer geslaagd concert.