Wisseltentoonstelling 'Zwaar transport over water'

Redactie 22-11-2019
Foto: Collectie NSMEen voorbeeld van zwaar transport over water is het vervoer van deze windturbinebladen.

Zwaar Transport over water is het onderwerp van de nieuwe wisseltentoonstelling van het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis. De opening vindt plaats op 23 november.

De expositie wordt geopend door kapitein Rik Hofsté, executive director van de Roll Group uit Capelle a/d IJssel, die een vloot van acht opvallende zwaar transportschepen in de vaart heeft.

In de tentoonstelling komen vroege innoverende bedrijven zoals Holscher, Van der Laan en Dock Express aan bod die er voor zorgden dat zwaar transport over zee een aparte gespecialiseerde zeevaartbranche werd. Wijsmuller kwam met de voor die tijd spectaculaire en vernieuwende Super- en Mighty Servants. Smit maar ook Muller en van der Wees werden specialisten in het vervoer met gesleepte pontons en afzinkbare vaartuigen. Aan de wisselexpositie nemen vrijwel alle rederijen uit de sector als Hartman uit Urk, BigLift, Boskalis, Jumbo Navigation, de Roll Groep en Red Box deel die ieder diverse types geavanceerde schepen in hun vloot hebben.

Beleef de ontwikkeling van zware ladingtransport mee aan de hand van grote scheepsmodellen tot aan miniaturen van 1:1250, indrukwekkende foto's en curiosa uit het verleden. De expositie is vanaf 23 november tot 26 april 2020 te bekijken in het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis aan de Hoogstraat 1. Openingstijden van 12.30 tot 16.30 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.