Interview met Jacco Heideveld, deel 1'Mensen zijn vaak heel inventief'

Redactie 22-11-2019
Foto: Roger van der KraanJacco Heideveld is teammanager Veiligheid, Vergunningen, Handhaving en Wijkbeheer.

Jacco Heideveld was Teamleider Handhaving en gezicht en aanspreekpunt van de Maassluise handhavers. Daarnaast was hij actief als Haven- en Marktmeester. Sinds enige tijd is hij Teammanager Veiligheid, Vergunningen, Handhaving en Wijkbeheer. Reden voor een vraaggesprek in drie delen met hem. Deze keer het eerst deel: over (het oprollen van) hennepkwekerijen.

door Chrit Wilshaus

"Bij het oprollen van hennepkwekerijen zijn we uiteraard ook afhankelijk van de politiecapaciteit. Waar we nu mee te maken hebben, is dat heel veel capaciteit weggetrokken wordt." Door heel Maassluis rolde Heideveld en zijn team hennepkwekerijen op. "Mensen zeiden in eerste instantie altijd dat zij het deden voor eigen gebruik. Maar dan heb je maximaal vijf planten en niet vijfhonderd. Als je structureel tachtig planten hebt, in een tot kwekerij verbouwd slaapkamertje, heb je ongeveer 40.000 euro omzet per jaar."

Het opsporen van hennepkwekerijen was en is niet altijd eenvoudig, weet Heideveld. "Er is een proef geweest met een warmtecamera onder een helikopter. Maar het is ook met drones gedaan. Wat nu nieuw is, de gemeente Tilburg experimenteert daarmee, is een microfoon die ontwikkeld is samen met de Universiteit Tilburg. Deze microfoon kan bepaalde trillingsfrequenties opvangen veroorzaakt door de filters van hennepkwekerijen. In Tilburg heeft dat al tot resultaten geleid. Daarom heb ik gevraagd om samen met Vlaardingen en Schiedam, waar we nog werken met de Bestuurlijke aanpak Hennepkwekerijen, een proef met de microfoon te mogen doen op locaties waarvan we het vermoeden hebben dat er een hennepkwekerij zit."

Inventief

"Als we denken dat ergens een hennepkwekerij zit, doen we eerst altijd een warmtemeting. Verder ruiken we goed en kijken of we ergens een uitlaat zien. Komt daar niks uit, bellen we meestal aan om te vragen of we binnen mogen kijken. Mensen mogen dat weigeren. Wat we meestal vragen, is of we even in de meterkast mogen kijken. Want bijna altijd is er iemand van Stedin bij. Dan krijg je meestal wel een indruk of er iets loos is. We hebben ook wel eens ergens twintig minuten binnen gezocht voordat we de kwekerij pas hadden gevonden, terwijl we zeker wisten dat er eentje moest zitten. Mensen zijn vaak heel inventief. Hennepkwekerijen bevinden zich ook vaak onder de grond. Pasgeleden waren we bij een bedrijf waar allemaal stellages stonden. Onder een stellage die wat naar achteren stond, waren onopvallend wieltjes gemonteerd. Die stellage stond helemaal vol en moest eerst naar voren getrokken worden om bij een deur te kunnen komen. De politie was daar al meerdere keren zonder succes geweest."