Beddenspecialist Spijker'Het is een emotioneel besluit om met het bedrijf te stoppen'

Redactie 21-11-2019
Foto: Roger van der KraanAnke en Jaap Spijker sluiten aan het einde van deze maand definitief de deuren van hun beddenspeciaalzaak.

Aan school had hij een broertje dood. "Maar als knulletje vond ik het wel leuk om met de stoffeerder mee te gaan." Naar de vijfjarige avondschool, waar hij het winkelvak leerde, ging Jaap Spijker wel met plezier.

door Chrit Wilshaus

"Mijn ouders vonden het fantastisch dat ik de woninginrichting-zaak van ze over wilde nemen maar ze waarschuwde me wel dat als ik een van negen-tot-vijfbaan wilde hebben en een vast inkomen, ik geen winkel moest beginnen." Anke en Jaap Spijker namen aanvankelijk de complete woninginrichting-zaak in 1980 over, maar besloten na jaren van steeds meer specialisatie en afstoten van diverse afdelingen, verder te gaan als beddenspeciaalzaak. Jaap: "Mijn vader was echt een meubelboer en wij zijn echt meer beddenboeren! Vroeger had je maar een paar soorten matrassen en nu heb je zoveel meer soorten en hardheden. Ook qua prijzen en technieken is er veel veranderd."

Voorwaarden

Eind november sluiten de deuren van Beddenspecialist Spijker voorgoed en gaat de winkel gedeeltelijk plaatsmaken voor woningen, inclusief een winkelfunctie op de begane grond. Anke en Jaap Spijker namen het besluit ermee te stoppen begin dit jaar, toen de laatste onderhandelingen met een mogelijke opvolger op niets waren uitgelopen. "In onze voorwaarden stond dat de zaak minstens drie jaar lang op ons niveau moest doorgaan", verduidelijkt Jaap. "Want we wilden voorkomen dat er onder onze naam een ramsjzaak van gemaakt wordt; in meer dan een eeuw hebben we een naam opgebouwd en die wilden we niet in korte tijd ten onder laten gaan. Wij zijn nooit dozenschuivers geweest want voordat we een matras of bed verkochten, ging er een heel adviserend traject aan vooraf." En Ank vult aan: "We namen de maten van mensen, analyseerden wat hun slaapgedrag was en informeerden of er fysieke of medische zaken waren waar we rekening mee moesten houden. Dat en meer mondde dan uit in een eindadvies."

Van elastiek

"Een goede nachtrust is echt heel belangrijk want je moet er de energie in opdoen voor de hele komende dag", benadrukt Jaap. "Er is eigenlijk geen product in huis wat je zoveel gebruikt als je bed; het wordt zeven tot acht uur per etmaal gebruikt. Dus het moet wel goed zijn. Onze ervaring is geweest dat mensen best bereid waren daarin te investeren. Als je 25 bent en van elastiek, rek je je een keertje uit na een mindere nacht maar als je 35 bent, beginnen de eerste klachtjes al te komen. En dan komt de beddenspecialist in het vizier. We hebben een keer een man in de winkel gehad, een amateurfietser, een grote stevige vent, die een keer van zijn fiets was gevallen en geblesseerd was geraakt aan zijn schouders. Voor zijn postuur zou hij een stevige matras nodig hebben maar voor zijn schouders niet. In de standaarduitvoering was er niets voorradig. Toen hebben wij een matras voor hem samengesteld die paste bij zijn hele lichaam; stevig voor zijn lijf maar superzacht bij de schouders. Naarmate zijn schouders herstelden kon de matras worden aangepast."

Contact met klanten

Toen Ank met Jaap trouwde, werkte ze op de administratie van een ziekenhuis. "Ik ben er eigenlijk in gerold en heb het vak al doende geleerd. Ook volgde ik diverse trainingen." "Het gekke is dat naarmate je van een onderdeel meer weet je voor jezelf het idee hebt dat je eigenlijk steeds minder weet", vult Jaap aan. Het meeste zullen ze nog het contact met de klanten missen, denkt Ank. "Want ik vind het best een emotioneel besluit om met het bedrijf te stoppen. En dat na bijna 108 jaar en drie generaties. Het kwam de laatste jaren best wel voor dat mensen met een klein doosje bonbons of een bosje bloemen kwamen, of alleen de deur opende en hun duim opstaken; dat maakte het werk extra leuk!"

Laatste dag

Black Friday, 29 november, is de zaak voor het laatst geopend. Op deze dag gaan de restanten héééél goedkoop weg. "En mochten klanten in de toekomst eenzelfde advies en service willen hebben, dan verwijzen wij ze graag door naar twee collega Beddenspecialisten in de directe omgeving."