'Belangrijk is ook dat kinderen beseffen dat je er altijd voor ze bent'

Redactie 08-11-2019
Foto: Chrit WilshausWethouder Corine Bronsveld bezorgde een boeket bloemen bij onder andere Franny en Johan den Breems die al jarenlang pleegouders zijn.

"Het is ongelooflijk mooi dat er mensen zijn in Maassluis die een kind willen helpen het een kortere of soms hele lange tijd moeilijk heeft. Daar zijn we dankbaar voor." Wethouder Corine Bronsveld bezorgde daarom afgelopen maandagmiddag een boeket bloemen bij Franny en Johan den Breems die al jarenlang pleegouders zijn.

door Chrit Wilshaus

Ook alle andere pleegouders, Maassluis telt momenteel 37 pleeggezinnen, kregen in het kader van de Week van de Pleegzorg van de gemeente bloemen als waardering voor wat zij doen.

"Pleeghulp en jeugdzorg is vaak voor de buitenwacht onzichtbaar maar heeft wel een hele grote impact en een enorme betekenis in het leven van kinderen en volwassenen. Pleegouders zijn mensen die daar echt iedere dag invulling aan geven." Wethouder Bronsveld begrijpt dat mensen daarbij willen worden ondersteund. "Daarom gaan we dit jaar nog een bijeenkomst organiseren voor pleegouders. "We moeten zeker met elkaar het gesprek aan En het is mooi om dat juist ook in breder verband met elkaar te bespreken. Welke stappen kunnen we bijvoorbeeld zetten om het voor mensen makkelijker te maken?" Maassluis telt momenteel 37 pleeggezinnen.

Geweldig

Dat ze pleegouder werd, overkwam Franny den Breems eigenlijk min of meer. "Maar ik weet niet als ik zelf kinderen gehad zou hebben, wij hebben adoptiekinderen, het ook niet gedaan zou hebben." Als pleegouders moet je sterk in je schoenen staan? "Ja, dat is wel zo; je krijgt het niet allemaal cadeau en moet er best wel wat voor doen. Gezond verstand en het vermogen dingen aan te voelen, helpt daarbij, denk ik." Marscha Haans besloot pleegouder te worden door een vriendin die een pleegzoon had. "Ik vond het geweldig. Als je eraan begint over zie je het waarschijnlijk niet helemaal? Dat klopt. Je moet het ook leren. Maar je moet in het begin ook niet gelijk het moeilijkste kind krijgen", weet Marscha Haans die totnogtoe achttien pleegkinderen in huis had. "Je hebt noodbedden, crisisbedden en langdurige zorg", gaat ze verder. "Tegenwoordig heet dat weer anders. Een noodbed is eigenlijk maar voor drie dagen en komt eigenlijk nooit voor. In dat geval kunnen ze je dag en nacht bellen. Dat gaat vaak over in een crisisbed en dat is drie maanden. Maar ook dat is vaak langer. En dan heb je nog de langdurige zorg. Je moet heel flexibel zijn als pleeggezin." Franny den Breems kan daar van meepraten. "De laatste keer belde er 's nachts iemand op om twee uur. Je moet dan alle zeilen bijzetten maar daar komt dan altijd zoiets moois uit. Het is iedere keer anders en iedere keer weer een uitdaging. Die spanning die uitdaging vinden wij leuk. Op de duur valt alles op zijn plek. En ben je ineens een gezin met elkaar."

Vertrouwen

Veel kinderen die in een pleeggezin worden opgenomen zijn zwaar getraumatiseerd. Dat zijn eigenlijk de moeilijkste kinderen om mee om te gaan, weten beide gastouders. "Het beste wat je dan kunt doen is rust, regelmaat en duidelijkheid beiden", weet Franny den Breems. "Je moet ze ook de kans geven om je te leren kennen en vooral om je te leren vertrouwen. Vaak vertellen ze na verloop van tijd wel dingen aan je. Daar gaat vanzelf. Belangrijk is ook dat kinderen beseffen dat je er altijd voor ze bent als het nodig is. En een kind van twee is anders dan van zes. Hoe zelfstandig kinderen zijn, is ook van kind tot kind verschillend. We hebben een heel klein meisje gehad van twee jaar die naar de wc moest. Ik dacht: ik loop even mee. Nou, dat hoeft allemaal niet. Ik deed nog wel het licht voor haar aan maar voor de rest deed ze alles zelf. En nadat ze geplast had, deed ze de klep van de toiletbril dicht, klom erop en trok door; ze was het zo gewend om het allemaal zelf te doen. Maar ik heb ook een keer een kind gehad dat alleen maar op de bank kon zitten en verder niks kon. De videorecorder bedienen, dat kon ze dan weer wel goed. Maar als ze buiten een auto hoorde, raakte ze al in paniek.

Als een kind ergens niet op zijn plek is, hoeft dat niet altijd aan de pleegouders te liggen? "Zeker niet maar soms is er meer of andere hulp nodig", aldus Marscha Haans. Daarnaast speelt bij een ouder kind de eigen omgeving vaak ook een belangrijke rol." Volgens beide pleegouders is humor ook heel belangrijk. Marscha: "Wat doe je als een kind omdat het boos is in zijn broek plast? Dan kun je boos worden of het met humor proberen op te lossen. Meestal lukt dat dan ook wel. Niet altijd natuurlijk; je hebt zelf ook wel eens een baaldag. En geduld, je moet ontzettend veel geduld hebben. Het heeft vaak ook helemaal geen zin om zelf boos te worden; een kind moet het dan gewoon kwijt."

Belang van contact

Franny den Breems en Marscha Haans onderstrepen het belang van het contact met andere pleegouders. Franny den Breems daarover: "Je kunt elkaar ook steunen. En af en toe moet je ook wel eens even weg of moet je tot rust komen. Je kunt ze dan niet zomaar ergens onderbrengen of een oppas regelen." Marscha vult aan: "Gelukkig hebben wij een goede vriendin die dat heel goed kan en op wie we altijd een beroep kunnen doen." De buurt is inmiddels wel gewend aan de pleeggezinnen. "Ze kennen mij als dat vrouwtje met al die kindertjes", lacht Franny den Breems. "Maar als ik morgen een kinderfiets nodig heb, staan er bij wijze van spreken vanavond al drie voor mijn deur. Ook heb ik heel veel kinderkleding gekregen. Zoveel zelfs dat dat nu heb stopgezet. En beneden liggen, geloof ik, wel twintig paar rolschaatsen." "Wat fijn is, is dat je niet alleen pleegouder hoeft te zijn maar het met alle mensen om je heen doet", besluit Marscha Haans.