Expositie 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw'

Redactie 12-10-2019
Foto: WMBuitenplaats Overvoorde (1623) in Rijswijk.

Tot 15 maart 2020 is in het Westlands Museum de zeer succesvolle expositie 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw' te bezichtigen. De tentoonstelling geeft een prachtig beeld van de tijd dat de stedelijke elite het platteland ontdekte en er megalomane huizen ging bouwen. Kleine paleizen die in de loop der tijd helaas grotendeels verdwenen zijn.

De tentoonstelling laat zien hoe de buitenplaats aan het begin van de 17e eeuw opkwam als herenkamer op de pachtboerderijen, en evolueerde tot de lusthoven aan het eind van die eeuw. Van een van die lusthoven, Zuidwind in 's-Gravenzande, is een grote maquette te zien in de expositie, die op basis van nieuwe kennis is gereconstrueerd.

Topstukken zijn in bruikleen gegeven door onder andere het Koninklijk Huisarchief (koninklijk speelgoed), de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (meubilair voor de stijlkamer), Museum het Prinsenhof en Kasteel-museum Sypesteyn (17e eeuws servies). Een heel bijzonder object is het rariteitenkabinet, een verzameling zeldzame en exotische voorwerpen die een buitenplaatseigenaar graag aan zijn gasten liet zien.

Ook rondom het museum is er volop aandacht voor het thema buitenplaatsen. Er is een barokke tuin ingericht, een oranjerie-tuin met tien exotische planten die op Paleis Honselaarsdijk voorkwamen, en er is een menagerie; een verblijf voor exotische vogels.

Om de sfeer van de Gouden Eeuw te ervaren organiseert het museum dit najaar veel activiteiten, waaronder workshops, proeverijen en lezingen. Kijk voor meer informatie op www.westlandsmuseum.nl. Het museum is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen en officiƫle feestdagen. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen 5,50 euro en 65-plussers 5 euro. Het museum is te vinden aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk.