Historische Scheepswerf 'Zorg en Vlijt' op de Furieade

Redactie 04-10-2019
Foto: Peter FarlaDe werfmedewerkers v.l.n.r.: Paul Welagen, Peter Schouten, Sjaak Poot, Ton Vos, Jan van Grevenhof.

Tijdens de Furieade zal op de hoek Ankerstraat/Kerkstraat een kraam van de Historische Scheepswerf 'Zorg en Vlijt' staan, waarin alle informatie beschikbaar is over de bouw van de trekschuit. Tevens zullen daar voorwerpen te zien en te koop zijn. Deze worden op de werf gemaakt uit resthout van de Snik – zijnde Deens eikenhout – waarin een brandstempel van Den eerste Snik is verwerkt.

De Historische Scheepswerf 'Zorg en Vlijt' (P.J. Troelstraweg 2) is op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur voor publiek geopend. Bezoekers aan de Furieade zijn op zaterdag 5 (10.00 tot 17.00 uur) en 6 oktober (12.00 tot 17.00 uur) van harte welkom bij de Historische Scheepswerf 'Zorg en Vlijt' (P.J. Troelstraweg 2).

In het Informatiecentrum is een tentoonstelling ingericht door de Kunst en Cultuur Academie met werken van cursisten met een blik op de trekschuit van vroeger. Daarvan is ter gelegenheid van de Furieade een deel speciaal ingericht met werken gelieerd aan de Sleepvaart.

In het Modelbouw atelier vordert de bouw van de Snik op schaal 1 op 10 naar het voorbeeld van de "echte" Snik in aanbouw gestaag. Een ochtend in de week wordt hieraan gewerkt en graag over verteld. Er is ook een model op kleinere schaal ontwikkeld, welke gereed gemaakt wordt voor zelfstandige bouw door kinderen van circa 10 jaar. Er zijn reeds afspraken gemaakt met een basisschool, die nog in dit leerjaar met een klas dit werk zal oppakken.