Sleepboten zijn geen trekschuiten, maar slepers trekken wel

Redactie 05-10-2019
Foto: KCAIn het Informatiecentrum van de Historische Scheepswerf Zorg en Vlijt hangen werken van cursisten van de Kunst en Cultuur Academie.

De tentoonstelling van werken van cursisten van de Kunst en Cultuur Academie in het Informatiecentrum van de Historische scheepswerf Zorg en Vlijt is onlangs "ververst". Een aantal werken, geïnspireerd op de trekschuit, is vervangen door werken over de sleepvaart, waaronder de in de haven van Maasluis gelegen Furie, Hudson, Elbe en Bruinvisch.

Op de Historische scheepswerf, gelegen aan de P.J. Troelstraweg 2 (voormalige Opel-garage) wordt gewerkt aan de bouw van een trekschuit, zoals er velen rond 1700 door Leendert Hoogendam in Maassluis zijn gemaakt. Deze trekschuiten waren destijds bestemd om te worden ingezet op lijndiensten via de vlieten naar onder meer Delft en Vlaardingen. Hierbij werden paarden als trekkracht ingezet.

Rond het jaar 1850 werd de trekvaart ingehaald door de opkomst van andere paardenkrachten, die opgewekt werden door stoommachines. Toen pas werd de ontwikkeling van mechanisch voortgestuwde sleepboten mogelijk.

Zowel trekschuiten als sleepboten zijn met de Maassluise geschiedenis verbonden. Wanneer de nu in aanbouw zijnde trekschuit van het type Snik te water gelaten wordt, zijn beiden weer fysiek in Maassluis aanwezig. Dat hebben de cursisten van de Kunst en Cultuur Academie al voorzien.

Kom kijken bij Zorg en Vlijt naar de bouw van de Snik en de tentoonstelling. Woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de Furieade ook op zaterdag 5 en zondag 6 oktober geopend.