De volgende Jongkind…

Redactie 04-10-2019
Leerlingen van het Lentiz Revius Lyceum, net als Jongkind vroeger, aan het schetsen in de Binnenstad van Maassluis
Foto: PR

Middelbare scholieren van het Lentiz Revius lyceum in Maassluis leren over het leven en werk van kunstschilder Johan Barthold Jongkind. Deze voorloper en inspirator van de impressionisten groeide, net als deze jongeren, op in Vlaardingen en Maassluis. In Gallery RitsArt doen de leerlingen inspiratie op. Ze zien daar hoe hedendaagse kunstschilders schilderijen hebben gemaakt geïnspireerd op Jongkind.

De komende weken zijn de leerlingen nog buiten aan het schetsen, bij de wippersmolen, een beroemd stukje Maassluis wat talloze malen geschilderd is door Jongkind, en in de binnenstad waar deze kunstschilder jaren geleden ook woonde en al schetsend rond liep. Later zullen zij op school deze schetsen uitwerken tot een schilderij.

Dit project is ontstaan op initiatief van The Art Foundation om de 200ste geboortedag van Jongkind onder de aandacht te brengen. Omdat Johan Barthold Jongkind in deze regio is begonnen, hebben zij helemaal aan het einde van de Noordvliet in Midden-Delfland een standbeeld van Jongkind laten neerzetten, gemaakt door Rob Houdijk.

Ook zijn in Museum Maassluis zijn tot en met december nog enkele replica's van zulke tekeningen van Jongkind te zien.

Na de herfstvakantie zullen in de Koningshof een aantal resultaten van de leerlingen van het Lentiz te zien zijn. Wie weet zit er wel een nieuwe Jongkind tussen die de kunstwereld op zijn kop zet en een nieuwe kunststroming weet aan te wakkeren.