Zuidbuurt wandeling

Redactie 04-10-2019
Er was een bloemetje voor het echtpaar Sonneveld omdat zij voor het laatst uitleg hebben gegeven over het gemaal aan de Zuidbuurtse Dam.
Foto: PR

Zaterdag 21 september jl. hebben 15 personen deelgenomen aan de laatste historische wandeling van dit jaar. Het weer was zomers en de wandelaars werden gastvrije ontvangen bij de Karperhoeve met koffie en cake.

De wandeling was interessant met verhalen en uitleg door de stadsgidsen van de historische vereniging. Er was veel te vertellen over het wel en wee van de vroegere bewoners van de boerderijen, polderwoning en andere woningen aan de Zuidbuurtseweg. De omliggende vlieten, Gaag, kreken en boezems, kreekruggen en dijken …het is bij elkaar een heel interessant gebied.

Het poldergebied wordt goed beheerd door het Hoogheemraadschap d.m.v. gemalen. Een van deze gemalen is de Aalkeetbinnenpolder dat is gebouwd op de fundamenten van de Dammolen uit 1882. In 1930 is er een diesel gemaal geplaatst in de woning aan de Zuidbuurtse Dam nr. 24 en deze is tot op heden in beheer van de familie Sonneveld. Dhr. Sonneveld heeft voor de laatste maal uitleg gegeven over het oude dieselgemaal, de woning is verkocht en het echtpaar Sonneveld gaat verhuizen.

Aan het eind van de wandeling hebben de wandelaars ook nog boerderij de Karperhoeve kunnen bewonderen.