AVW en Thof veroveren de Jungfrau

Redactie 12-09-2019
Foto: AVWSoms ontstond er letterlijk een file van lopers die op zoek zijn naar een beloopbaar gedeelte op het smalle bergpad.

Ruim een jaar geleden sloegen Thof en AVW de handen ineen om een loopreis te organiseren naar Zwitserland om daar deel te nemen aan de internationaal bekende Jungfrau marathon.

Na een informatie-avond bij AVW schreven zich al snel 40 deelnemers in voor het avontuur en dit aantal groeide in de loop van het jaar uit tot ruim 50. Deze groep deed gezamenlijk veel trainingen bij de Keersluisheuvel, de Beneluxtunnel en andere kunstmatige heuvels in de regio.

Startschot

Afgelopen donderdagochtend vertrok een bus vol getrainde lopers uit Maasland en Maassluis richting Interlaken waar zij 's avonds (jeugd)hotel Balmers binnenvielen voor een verblijf van 3 nachten. Zaterdagmorgen klonk om 8.30 uur het startschot voor de 27e Jungfrau marathon met in totaal 4000 deelnemers uit 64 landen en 1800 te overbruggen hoogtemeters. De eerste (vlakke) 10 kilometers gingen voornamelijk door het centrum van Interlaken waar veel publiek was samengestroomd dat zich luidruchtig roert met koeienbellen, hoornen en het skiachtig klinkende 'hophophop'.

De muur van Wengen

Tussen de 10 en 20 kilometer werd langs een stromende rivier gelopen, deels onverhard en met de eerste hoogtemeters. Bij Lauterbrunnen nog een lusje van 5 kilometer langs de steile wanden en de watervallen van het imposante gebergte ingebouwd alvorens begonnen kon worden aan de gevreesde muur van Wengen.

Waarom dit een muur is genoemd wordt de deelnemers direct duidelijk: na een korte pittige aanloop over asfalt volgt een onverhard gedeelte van bijna 3 kilometer met stijgingspercentages van dik boven de 20% en een twintigtal haarspeldbochten. Hardlopen is hier vrijwel niet mogelijk zonder buiten adem te raken of geheel te verzuren. Ter 'ondersteuning' veranderden de kilometerbordjes hier in 250-meter-bordjes. Kort na de muur was een warme ontvangst in het dorpje Wengen.

Ontlading

Tussen 30 en 38 kilometer kon er weer enigszins worden hardgelopen over voornamelijk onverharde weg en werd het voelbaar kouder tussen de naaldbomen en de mistflarden. Velen kozen er in dit gedeelte van de marathon echter voor om maar gewoon te blijven wandelen, omdat er dan letterlijk een file staat van lopers die op zoek zijn naar een beloopbaar gedeelte op het smalle bergpad met modderige stenen en glibberige rotsen.

De laatste kilometer ging bergafwaarts wat voor de geplaagde spieren minder prettig is dan het klinkt. Dat neemt niet weg dat de ontlading bij de finish enorm was. De Jungfrau is verslagen!

Onvergetelijk

AVW'ers en Thoffers druppelden al dan niet juichend binnen tussen 12.45 uur en 15.15 uur en kwamen met een brede smile met een medaille om de nek en in folie gewikkeld het finishterrein oplopen waar warme douches, een massage en koud bier wachtten. Een trein bracht hen terug in Interlaken waar de verhalen losbarstten. Zondag sloot een lange busreis het Thoffe AVW-weekend af; onvergetelijke beelden zijn voor eeuwig vastgelegd in de hoofden van de marathonlopers.