Nieuwe eigenaar ODV vervangt pont in 2021

Redactie 11-09-2019
Foto: Archief Linda van der KloosterEen van de veerboten wordt eerder vervangen.

De nieuwe eigenaar van de veerdienst Maassluis-Rozenburg, ODV Maritiem uit Zwijndrecht, vervangt al in 2021 een van de twee veerboten: de Blankenburg of de Staeldiep.

door Kor Kegel

Dan zijn er nog drie jaar twee veerboten. De nieuwe pont zal dan als enige in de vaart blijven, nadat in 2024 de Blankenburgverbinding (A24) in gebruik is genomen. De frequentie gaat dan omlaag, omdat het aanbod van gemotoriseerd verkeer op de veerdienst ongetwijfeld vermindert.

Dat heeft ODV-directeur Arno Hoorweg het veerpersoneel laten weten. De vorige eigenaar, Ottevanger OV, was met de provincie Zuid-Holland overeengekomen uiterlijk in 2024 een veerboot te vervangen. Gezien de voortdurende haperingen en het uitvallen van een pont is het provinciebestuur blij met de eerdere vervanging.

Het personeel van de veerdienst werd overvallen door de plotselinge overname. Zelfs bemiddelaar Tjerk Bruinsma toonde zich verrast. De Vlaardingse oud-burgemeester was door Ottevanger en CNV Vakgenoten ingeschakeld om te bemiddelen tussen werkgever en werknemer. Vrijdag zou er weer een overleg zijn. Donderdag bleek echter dat de provincie, Ottevanger en ODV in het diepste geheim een akkoord hadden bereikt over de overname van het veer en overigens ook de andere vier veerdiensten van Ottevanger, waaronder die bij Spijkenisse en Oud-Beijerland en Klein Profijt.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland moesten in dat vertrouwelijke overleg financiële toezeggingen doen, waarvoor nog geen steun bestond van de Provinciale Staten. ODV krijgt van de provincie acht ton per jaar en een extra startbedrag van 1,1 miljoen euro. Dat geld gaat voornamelijk naar het betrouwbaar maken van de veerdienst. Voor de bemanning blijft alles hetzelfde, behalve dan dat er een andere bedrijfsleiding komt. ODV is in heel Nederland actief met veerdiensten, fast ferry's en waterbussen. Tot december 2014 stond het bedrijf bekend als de Swets Groep.

Op één punt spreken de provincie en Ottevanger elkaar tegen. De provincie zegt dat Ottevanger de veerdienst wel moest verkopen, omdat het bedrijf anders failliet was gegaan. Dat meldde RTV Rijnmond. Maar Ottevanger spreekt dat tegen. Het bedrijf draait goed, wordt gesteld. Directeur Boy Ottevanger houdt het op persoonlijke redenen waarom hij de veerdiensten afgestoten heeft.