Tennisvereniging Evergreen over op LED-baanverlichting

Redactie 05-09-2019
Foto: TV EvergreenV.l.n.r. Edgar van Dam, Koen van Schooten, Roland Zwinkels, Voppe Boutkan en Richard den Held

Na een jaar voorbereiding door een projectgroep bestaande uit de (oud) bestuursleden (Richard den Held, Roland Zwinkels en Voppe Boutkan) heeft nu ook TV Evergreen afgelopen week de door haar gewenste energiezuinige LED-verlichting in gebruik genomen.

Evergreen heeft in eerste instantie gesprekken met meerdere leveranciers gevoerd en daarbij zijn diverse lichtplannen uitgewerkt, besproken en beoordeeld. Hierbij was vooral het aantal en de plaatsing van de lichtmasten en het aantal op te hangen armaturen per mast belangrijk. Uiteindelijk is besloten het werk aan de huidige leverancier van de verlichting (Strago) te gunnen.

De projectgroep was al maanden klaar voor de uitvoering van de werkzaamheden maar de definitieve toewijzing van een belangrijke overheidssubsidie, de SBOS (Stimulering Bouw en Onderhoud Sport-accommodaties), liet iets meer dan een half jaar op zich wachten. Naast de overheidssubsidies, support ook de 'Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.' deze investering. Door deze financiƫle hulp zijn dit soort investeringen voor verenigingen haalbaar en TV Evergreen is hiervoor dan ook zeer dankbaar.

De projectgroep, aangevuld met andere vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag al wat nodige tegels gelicht, de geul gegraven en de bekabeling aangebracht, zodat de leverancier zich maandag en dinsdag kon concentreren op het verplaatsen van de masten en het goed uitrichten van de lampen. Een klus die uiteindelijk twee dagen heeft geduurd met minimale onderbreking van de mogelijkheid om te tennissen. De banen kunnen nu individueel verlicht en snel aan- en uitgeschakeld worden. Deze mogelijkheid en het feit dat LED-verlichting veel minder energie verbruikt dan de vorige gaslampen, zal de energierekening aanzienlijk lager doen uitkomen. Op de langere termijn realiseren Evergreen dus een permanente besparing of juist ruimte voor die andere initiatieven die zij nog willen uitvoeren.