Niemand kan de Sjaak Boezemanstraat vinden

Redactie 02-08-2019
Foto: CWHet voorlopige straatnaambordje bij de Sjaak Boezemanstraat.

Een straatnaam een beetje veranderen, kan grote gevolgen hebben. Daar kunnen Annemieke van Vlier en Cees van der Wel over meepraten. Waar zij al bang voor waren, kwam uit: leveranciers hebben er moeite mee hun nieuwe huis in de Sjaak Boezemanstraat te traceren.

door Chrit Wilshaus

Want van Sjaak Boezeman of Boezeman heeft de routeplanner nog nooit gehoord. En dus rijden al dan niet nerveus geworden bestelde klussers en leveranciers steeds maar weer rondjes, terwijl de aankomende nieuwe bewoners zich afvragen waar ze nou toch blijven. Alle verwarring is terug te voeren op het simpele feit dat de gemeente besloot om de straat op de grens van Vogelbuurt en vernieuwde Burgemeesterswijk ook de naam Boezemanstraat te geven maar dan niet Jacques maar Sjaak Boezemanstraat. Dat gebeurde na advies van de Historische Vereniging Maassluis (HVM) wat werd overgenomen door de straatnamencommissie. Boezeman, die in Utrecht werd geboren maar in Maassluis opgroeide, was lid van de eerste verzetsgroep in Nederland, de Geuzengroep.

Telefonisch begeleiden

De man die de keuken moet afleveren komt een half uur later aan dan afgesproken. Annemieke van Vlier: "Op zich is dat geen ramp, alleen moest Cees hem uiteindelijk wel telefonisch hierheen begeleiden. Nadat de keuken was geplaatst bleek de kraan stuk. Dus nieuw onderdeel besteld. Bezorger kwam er echter achter dat de Sjaak Boezemanstraat in navigatiemiddelenland niet bestaat, dus heeft hij het onderdeel mee terug genomen. En zo kennen we nog wel meer verhalen." Annemieke en Cees hebben het maar op het adres waar ze nu nog wonen laten bezorgen. Met een onderdeel voor een kraan is dat niet zo'n probleem; een hele keuken wordt toch een ander verhaal.

Neef

"De oude straatnaam was officieel Jacques Boezemanstraat. Die naam is aantoonbaar fout: hij heette Jacobus Johannes Wilhelmus Boezeman en zijn roepnaam was Sjaak", stelt een zegsman van de gemeente Maassluis. Het was huidig cultuurmakelaar en destijds HVM-voorzitter Gertjan van der Velden die dat ontdekte. Hij vernam dat volgens voornoemde zegsman van een neef van Boezeman. De gemeentelijk woordvoerder opnieuw: "De oude straatnaam is verdwenen toen de woningen aan deze straat waren gesloopt. Toen er een nieuwe straat kwam in de Geuzenbuurt is op verzoek van de HVM gekozen om dit keer de juiste naam te gebruiken: Sjaak Boezemanstraat." Volgens de gemeente zou het ook bij het hergebruik van die naam bij de herintroductie enige tijd hebben geduurd voordat deze oude straatnaam in alle navigatiesystemen zou zijn ingevoerd. Maar die naam bestond toch al?