Verhaal operatieassistent maakt indruk op Veteranendag

Redactie 13-07-2019
Foto: Annette JansenDe Veteranendag in Maassluis vond in en om Theater Koningshof plaats.

De Veteranendag die vorige week zaterdag in en om Theater Koningshof werd gehouden, was mede door de presentatie van veteraan Maaike Hoogewoning zeer geslaagd.

door Chrit Wilshaus

"Ik heb weinig zalen zo stil gezien bij een gastspreker; je kon een speld horen vallen", aldus Rob van Beek, zelf veteraan. Samen met Maaike en nog een collega-veteraan verzorgde hij onlanks op het Lentiz-Revius Lyceum gastlessen.

Het verhaal van Hoogewoning maakte duidelijk indruk op de toehoorders. Vier keer ging ze op missie, waarvan tweemaal naar Afghanistan. Dat deed ze als eerste-luitenant operatieassistent. Van Beek: "en als ze niet op missie is, werkt ze als operatieassistent in het Franciscus Vlietland Ziekenhuis. De bloederige details liet ze weg uit haar verhaal, maar wat ze vertelde, zorgde ervoor dat hier en daar wel een traantje werd weggepinkt. De missies waar ze met mee gaat, duren doorgaans tien weken, korter dus dan dat ik in Libanon ben geweest, maar ze zijn zo heftig dat dat lang genoeg is! Waarom zij het doet? Ik denk om dezelfde reden als waarom wij het allemaal doen. In de eerste plaats om te helpen en in de tweede plaats om te proberen de wereld een stukje beter en leefbaarder te maken." Volgens Van Beek complimenteerde burgemeester Edo Haan de organisatie ook met de gastspreker.

Meer jonge veteranen

Dat veteranen elkaar gezellig kunnen ontmoeten is altijd een belangrijk doel van Veteranendag. Van Beek had de indruk dat er dit jaar wat meer jonge veteranen op de dag waren afgekomen. Bekend is dat er veel meer veteranen in Maassluis zijn dan dat er op de Veteranendag afkomen. "Maar de vraag is hoe we die mensen kunnen bereiken. Misschien moeten we daarover nog maar eens met de gemeente om tafel." Om meer veteranen te bereiken, werd ook gestart met het Veteranencafé.