Goede sfeer bij culturele woordenwandeling

Redactie 05-07-2019
Foto: Facebook Hugo de Haas van DorsserOok vanuit de bewoners zelf kwam er heel veel input en respons.

Hugo de Haas van Dorsser ging vorige week na afloop van de woordenwandeling door Sluispolder-West met een grote glimlach op zijn gezicht naar huis. En hij zal niet de enige geweest zijn.

door Chrit Wilshaus

"Het was sowieso een heel genoeglijke middag", aldus De Haas van Dorsser. "Een groep van circa 25 wijkbewoners en andere belangstellenden wandelden mee. Wat ik zelf ontzettend leuk vond, is dat het oorspronkelijk een woordenwandeling met muziek door de wijk was, maar vanuit de bewoners zelf kwam er ook heel veel input en respons. Het was erg leuk om ook van hen verhalen en ervaringen te horen en dat ze die wilden delen. Het was een activiteit voor de wijk maar gaandeweg werd het een cultureel gebeuren door de wijk, letterlijk en figuurlijk! Het voldeed zeer zeker aan de verwachtingen. Mensen hadden er echt plezier in."

Praatje maken

"Wat mij als Utrechter altijd opvalt in de buurt van Rotterdam, dus dat geldt ook voor Maassluis, is dat mensen het gewoon heel leuk vinden om iets (van zichzelf) te vertellen; ze delen dat ook graag met anderen. En wat ook leuk was, was dat een aantal mensen elkaar wat beter leerden kennen. Als die elkaar de volgende keer tegenkomen, is de kans groot dat ze weer een praatje maken met elkaar. Ik vroeg mensen bijvoorbeeld ook naar hun eerste herinneringen als kind. Dat hoefde niet per se in Maassluis geweest te zijn, trouwens. Het was allemaal ook heel goed voor de, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, cohesie in de wijk. Maar zo werkt het wel natuurlijk. Het was echt heel tof en er hing ook een hele goede sfeer!"

Gedicht

Stadsdichter Jelle Ravestein droeg het door hem geschreven gedicht Sluispolder-West voor. De laatste strofe daarvan luidde: Sluispolder West, blijf wie jij was. Word nooit een ander. Jouw inwoners blijven (met een knipoog naar de dichter J.C. Bloem ) domweg gelukkig in de eigen buurt. Overigens verandert de buurt door de bouwkundige metamorfose wel degelijk. Maar zoals dat wel vaker bij dichters het geval is, zal daar iets anders mee bedoeld zijn.