Testen Hoekse Lijn steeds intensiever

Redactie 08-06-2019
Foto: Roger van der Kraan

Omdat de testritten die al enige tijd op de Hoekse Lijn worden uitgevoerd goede resultaten laten zien, is de inzet van verkeersregelaars sinds afgelopen niet meer nodig bij de overwegen op dit metrotraject.

door Chrit Wilshaus

Dat stelt Joan van der Veen, zegsvrouw bij het projectbureau Ombouw Hoekse Lijn. Het besluit om niet langer verkeersregelaars in te zetten is volgens haar genomen naar aanleiding van de positieve testresultaten van de laatste softwareversie. "Hieruit blijkt dat de overwegbeveiliging in orde is. Het enige wat de weggebruiker van deze maatregel merkt, is dat de verkeersregelaar niet meer als 'extra controle' of 'attentiewaarde' bij de overweg staat. De overwegen zijn al gedurende lange tijd in gebruik en functioneel."

Steeds intensiever

Verder wordt op de Hoekse Lijn steeds intensiever gereden en passeren metro's op hoge snelheid de overwegen. Ook zijn er meer metro's zichtbaar op het traject. "Omdat de testen positief verlopen, kan het aantal metro's dat testen uitvoert, worden uitgebreid", aldus Van der Veen

Opleiden van bestuurders

Een onderdeel van de testfase is het opleiden van de bestuurders. De speciale verrichtingen die tijdens de opleidingsritten in de buurt van overwegen uitgevoerd worden, zullen overigens nog wel begeleiding krijgen van verkeersregelaars. Sedert afgelopen maandag geldt er bovendien een regime met werkende overweginstallaties. Van der Veen: "Het is levensgevaarlijk om bij dichte spoorbomen het spoor te betreden en bovendien is het strafbaar. Voor de weggebruiker is het goed om te weten dat een metropassage slechts minder dan een minuut duurt."