Zuiniger wil niet altijd zeggen goedkoper

Redactie 07-06-2019
Foto: WikipediaMinder verbruiken maakt energie per eenheid duurder

Hoe zuiniger je met energie omgaat, hoe hoger de kosten per eenheid worden. Tot die toch wel schokkende conclusie is Maassluizer Marcel Groosman gekomen en hij wil zijn stadsgenoten dan ook waarschuwen voor deze 'valkuil'.

door Chrit Wilshaus

"Toen wij onze flat in 2010 aanpasten aan onze wensen kozen wij bewust voor koken op gas, voor een Quooker-warmwatervoorziening in de keuken en een elektrisch Stiebel Eltron doorstroomapparaat voor de douche. Beiden om zo weinig mogelijk elektriciteit te verbruiken." Aan zijn energierekening, circa 60 euro er maand voor gas en elektriciteit, besteedde Groosman niet zoveel aandacht. "De recente belastingverhogingen op energie, de prijsverhogingen, de eindafrekening van dit jaar en de installatie van een slimme meter brachten mij ertoe eens grondig te kijken naar deze rekeningen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat vooral de vaste lasten een steeds grotere rol zijn gaan spelen."

Gas

"Voor een verbruik van circa 20 m3 gas betaal ik 140 euro. Grofweg bestaande uit 100 euro vaste transportlasten van Stedin en 40 euro gaskosten. Iedereen zal begrijpen dat ik a overschakelen op inductiekoken." Om die stap te verduidelijken, rekent Groosman het ons nog even voor. "Een kubieke meter gas komt overeen met ongeveer 8 à 9 kilowattuur. De kosten van koken met gas komen dus overeen met 20 x 8 = 160 kWh. Als de kWh kosten van elektriciteit 0,21 eurocent zijn, betekent dat ongeveer 40 euro (te vergelijken met de hierboven genoemde 140 euro). Inductiekoken kost standaard 175 kWh. De overschakeling van gas op inductie levert voor mij dus een theoretische besparing op van 100 euro per jaar. De bulk van het verschil zit dus in de vaste lasten van de gasaansluiting. Daarbij komt dat ik als eigenaar van een appartement niets kan veranderen aan de collectieve aansluiting." Verder kan Groosman besparen, een installateur bevestigde hem dat, door van 3 ? 35 Ampère terug te gaan naar een capaciteit van 3 ? 25. En dat zou betekenen dat mijn elektriciteitstarief (sinds 1 mei) terug kan van 0,50 eurocent per kilowattuur naar 0,21eurocent per kilowattuur. Jaarlijks gebruik wij circa 2100 kWh vergeleken bij standaard 3500 kWh voor een tweepersoonshuishouden."

Belasting op belasting

Een vermindering van de gasprijs, die door een aantal energieleveranciers is aangekondigd, heeft nauwelijks invloed op het te betalen bedrag voor de levering van energie, benadrukt Groosman. "Die vaste lasten worden bepaald naar aanleiding van de hoeveelheid kubieke meters die je gebruikt, niet naar aanleiding van de hoeveelheid geld die je betaalt. En wat het transportkosten betreft, daar gaan de energieleveranciers niet over. En hoeveel je kunt besparen, hangt helemaal af van jouw specifieke situatie. Op energie zit trouwens meer dan 50 procent belasting. Bestaande uit de zogenaamde ODE (opslag duurzame energie) en de btw van 21 procent; goedbeschouwd betaal je dus belasting over belasting."