'Ik ben dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen'

Redactie 15-06-2019
Foto: Roger van der KraanNicolette moet met pijn in haar hart de kringloopwinkel sluiten

Nicolette Hollaar moet met haar kringloopwinkel De Kleine Schaal stoppen omdat ze het financieel niet meer kan bolwerken. Ook zijn er schulden. Daarnaast geeft ze aan dat de komst van meer kringloopwinkels in Maassluis geleid heeft tot meer concurrentie.

door Chrit Wilshaus

Hoewel kringloopwinkels geen echte concurrenten van elkaar zijn, het aanbod is overal verschillend, hebben ze volgens Nicolette wel allemaal hetzelfde doel. Door de komst van de andere winkels had ze minder aanloop en ook was de locatie minder goed, dan waar ze eerst gevestigd was, vlak naast de Gemeentewerf. "Hier was het ook te klein, waardoor ik ook geen (grote) bankstellen en kasten kon hebben. Mensen die mij belden en dat soort spullen in de aanbieding hadden, waren dan erg teleurgesteld als ik dat niet kon aannemen en gingen dan naar een ander."

Super blij mee

De beslissing om de stekker eruit te trekken, vond Nicolette heel erg moeilijk en schoof ze daarom steeds voor zich uit. "Het is toch wel vijftien jaar lang mijn ding geweest. Ik heb heel veel mensen die in armoede leefden blij gemaakt door soms spullen weg te geven maar ik weet nu wel wat dit met je kan doen." Nicolette is erg blij met de hulp van Stichting BOOM (budget op orde maken). "Ik had veel eerder aan de bel moeten trekken maar dat heb ik niet gedaan omdat ik steeds dacht dat ik er wel uit zou komen. Vorig jaar december had ik de knoop al moeten doorhakken. Er zijn nu heel veel mensen die mij willen helpen en daar ben ik super blij mee. En gelukkig heb ik een vriend, anders had ik het helemaal niet uitgehouden."

Antieke spiegel

Momenteel wordt De Kleine Schaal door vrijwilligers leeggehaald. Spullen gaan onder andere naar de Voedselbank, naar RataPlan of naar elders. "Er zijn maar weinig dingen die naar de Milieustraat gaan. Maar het gaat haar wel aan het hart. En aan loslaten is ze, bekent ze, eigenlijk nog helemaal niet toe. "Het is zelfs zo erg dat als ik ergens rijd en ik zie, zoals vorige week gebeurde, ergens een antieke spiegel bij een container staan, denk ik: Die mag de container niet in! Vooral de mensen ga ik straks heel erg missen. Ik heb vijftien jaar lang iets moois mogen doen en ben die mensen uit Maassluis zo ontzettend dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen." Nicolette benadrukt nogmaals bijzonder blij te zijn met de hulp van (de vrijwilligers van) Stichting BOOM. En ook mogen de namen van Lenie en Netty in dit artikel niet onvermeld blijven.