Wat doet een slimme meter eigenlijk?

Redactie 26-04-2019
Foto: Roger van der KraanMarcel Groosman zet uiteen wat de voor- en nadelen zijn van een slimme meter.

Overstapen op een slimme gas- en/of elektriciteitsmeter is niet verplicht, zo stelt Stedin. Maar het bedrijf wijst er wel op dat wie later alsnog beslist een dergelijke meter te laten plaatsen daar dan wel voor moet betalen. (Momenteel worden de meters 'gratis' geplaatst). Maar wat doet zo'n slimme meter eigenlijk? Marcel Groosman zocht het uit.

door Chrit Wilsaus

De voordelen van een slimme meter zijn volgens Stedin dat daarmee automatisch de meterstanden kunnen worden doorgestuurd aan de betreffende energieleverancier, dat inzicht kan worden verkregen in het verbruik en dat het hoog- en laag tarief behouden kan blijven; de oude meter kan in de toekomst geen dubbeltarief meer meten. Groosman: "Daarnaast meet de slimme meter ook de teruglevering. We weten allemaal dat door het installeren van zonnepanelen elektriciteit wordt opgewekt vóór de meter. Het idee is dat bij een gemiddeld elektriciteitstarief per kWh van zeg 21 eurocent, de rekening omlaaggaat.

Per paneel (250kWu) komt dat ongeveer neer op 50 euro per jaar. Bij investering in een zonnepaneel van circa 400 euro is dat ongeveer 12 procent. En dat is mooi, zou je zo denken. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Dat geldt namelijk alleen als je alle opgewekte elektriciteit ook zelf verbruikt!"

Op zich logisch

"Een slimme meter meet echter ook de teruglevering, de elektriciteit die je niet gebruikt als de zon flink schijnt en er niemand thuis is. Energiebedrijven (Eneco, Nuon, Essent enz.) brengen die 21 eurocent wel in rekening maar betalen slechts 9 eurocent terug. Op zich is dat wel logisch want ongeveer 59 procent van de energierekening (van die 21 cent) is belasting die afgedragen moet worden aan de overheid. Er zijn ook energiebedrijven die een wat lager verbruikstarief aanbieden maar daarbij ook maar 4 cent bij teruglevering bieden. Het rendementsplaatje komt er dan ineens wel heel anders uit te zien: opbrengst slechts ongeveer 22 euro per jaar. En de zogenaamde terugverdientijd wordt dan ineens 18 in plaats van 8 jaar", concludeert Groosman.

Als de zon schijnt

"Mijn ervaring is dat je voor slechts 4 á 6 panelen het volle financiële rendement van 12 procent mag rekenen en voor het overige niet echt veel meer dan 5 procent. Mijn advies is dan ook: installeer op financiële gronden niet meer dan 40 procent van het gemeten jaarverbruik als er een slimme meter is geïnstalleerd. Bovendien, heb je nog een Ferrismeter die gewoon terugdraait, dan heb je het volle rendement van de investering in de zonnepanelen. En heb je eenmaal zonnepanelen geïnstalleerd, laat dan de was- en droogmachine draaien als de zon schijnt. Dan lever je zo min mogelijk terug!"