Dankzij doorzettingsvermogen weer op zijn racefiets

Redactie 13-04-2019
Foto: IHRoy wil met zijn deelname aan de toertocht geld ophalen voor het Prinses Beatrix Spierfonds.

Je kunt de afgelopen twee jaar van Maassluizer Roy Hess gerust als turbulent omschrijven. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Nadat hij in juni 2017 plotseling met spoed in het ziekenhuis wordt opgenomen, ligt hij een aantal weken in het ziekenhuis en drie maanden in een revalidatiecentrum. Er wordt uiteindelijk de spierziekte Necrotiserende myopathie gediagnostiseerd. Maar dankzij zijn enorme doorzettingsvermogen is hij er nu, twee jaar later, weer aardig bovenop en staat hij zaterdag 20 april zelfs aan de start van de toertocht van de Amstel Gold Race.

Moe en spierpijn

Terugkijkend op de afgelopen twee jaar begon het aan het begin van de zomer in 2017 met vermoeidheidklachten. In eerste instantie dacht hij dat het kwam door zijn drukke bestaan; hij was vierdejaars student HBO Bedrijfseconomie en had daarnaast een parttime baan bij een administratiekantoor. Maar de toen 22-jarige Roy kreeg steeds minder energie en een paar avondjes vroeg naar bed leek niet te helpen. Na een week was de vermoeidheid zo erg dat hij geen auto meer durfde te rijden en daarnaast kreeg hij ook steeds meer last van spierpijn. Hij besloot toch maar een bezoekje aan de huisarts te brengen daar worden zijn klachten serieus genomen. Er wordt bloed geprikt en drie uur later wordt hij opgeroepen om met spoed naar het ziekenhuis te komen.

Onzekerheid

Er blijkt iets met zijn spieren te zijn, maar wat precies weten de artsen niet en dus volgen er maanden van onzekerheid. Eerst twee weken in het ziekenhuis, dan twee weken thuis waar het op een gegeven moment zo slecht met hem gaat dat hij per ambulance weer naar het ziekenhuis wordt vervoerd. Nog altijd is niet duidelijk wat er aan de hand is, maar de gezondheid van Roy gaat steeds verder achteruit; hij valt veel af en zijn spierfuncties worden steeds slechter. Hij verhuist naar het revalidatiecentrum en na twee maanden is er eindelijk de diagnose: Necrotiserende myopathie. De oorzaak is niet bekend en of hij er ooit helemaal van zal genezen is ook niet duidelijk, maar met gerichte medicatie en intensieve therapie kan de weg omhoog weer in worden gezet.

Amstel Gold Race

Roy werkt keihard aan zijn herstel en na drie maanden in het revalidatiecentrum Rijndam komt hij weer naar huis. Ook zijn hobby wielrennen heeft hij ondertussen weer opgepakt en hij heeft zichzelf als doel gesteld om op 20 april aan de 65 kilometer tocht van de Amstel Gold Race mee te doen. En dat doet hij niet alleen voor zichzelf; met deze fietstocht wil hij geld ophalen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Een donatie doen voor deze actie kan via de website www.spieractie.nl/actie/roy-hess.