Omgekomen Maassluise zeelieden herdacht

Redactie 13-04-2019
Foto: Roger van der KraanDe herdenking vond vorige week zaterdag plaats.

Deze krant probeerde op 13 juli 1895 de thuisblijvers nog gerust te stellen door te vermelden uit goede bron vernomen te hebben dat er geen reden was om zich ernstig zorgen te maken.

door Chrit Wilshaus

Was het immers niet zo dat de schipper de opdracht had gekregen niet eerder naar Maassluis terug te keren dan met een volle lading? En de drijvers dan, die in Rotterdam werden opgevist? Die zouden zeer goed op een gewone wijze verloren kunnen zijn, luidde de lezing van de krant. En ook zouden de achterblijvers zich geen zorgen moeten maken omdat er aan boord van de logger voor twaalf weken proviand aanwezig was. Maar de analyse van de scribent van de Maassluise Courant bleek op 22 juli 1895 onjuist te zijn. Het schip, de Maassluise logger Rotterdam, dat op 2 april van dat jaar de haven van Maassluis uitvoer, was met man en muis vergaan, wist schipper De Ligt van de Vlaardingse logger Maria te melden. Op 27 juli was de oorzaak van de ramp in de krant te lezen: ter hoogte van de Doggersbank werden de Maria en de Rotterdam door een geweldige grondzee overvallen. De Maria kwam de ramp te boven maar van de Rotterdam werd niets meer vernomen.

Niet wonderlijk

Burgemeester Edo Haan vertelde deze geschiedenis vorige week zaterdagochtend bij het Maritiem Monument, waar alle Maassluizers herdacht werden die tijdens de uitoefening van hun beroep op zee bleven. Dat gebeurde met het in acht nemen van een minuut stilte en het leggen van een krans bij het monument. De ramp met de Rotterdam zorgde voor vijf weduwen en negentien wezen. Omdat de kostwinners waren getroffen werd een inzameling gehouden die 1500 gulden, nu ongeveer 15.000 euro opleverde. Te weinig om van te leven. Burgemeester Haan: "Het is dan ook niet verwonderlijk dat Neeltje, de vrouw van Jan Bergwerff, in 1897 via de rechtbank liet bepalen dat haar man, officieel nog altijd vermist, was, zodat ze kon hertrouwen. Want het leven ging wel door en daarom was het niet verwonderlijk dat een weduwe om haar kinderen een betere toekomst te geven opnieuw trouwde. Al deze weduwen en hun kinderen zullen hun vaders nooit zijn vergeten. Dat geldt trouwens voor alle familieleden van Maassluise zeelieden die op zee zijn gebleven. Het is daarom goed dat we daar bij dit monument bij stilstaan", benadrukte burgemeester Haan.