Ian van Herk maakt indruk op European Cup Tsjechië

Redactie 11-04-2019
Foto: MahorokanIan in blauw maakt heupworp tegen Georgi\u00ebr.

Afgelopen vrijdag reisden Nanco Krijthe (-60 kg), Jelle van Teijlingen (-73 kg) en Ian van Herk (-81 kg) samen met hun coach Jan van Buren namens de Nederlandse selectie af naar het Tsjechische Teplice om daar deel te nemen aan de European Cup Judo onder 18 jaar.

Na het bronzen succes tijdens de Bremen Masters (Duitsland) 2 weken geleden wist Ian van Herk tijdens deze European Cup zijn goede vorm van de afgelopen periode voort te zetten. Na goede overwinningen op een Slowaak en een Zweed ging de daaropvolgende wedstrijd tegen de Georgiër Mgebrishvili nipt verloren. Doordat deze Georgiër zich wist te plaatsen voor de halve finale, kreeg Ian de kans om zich via de herkansingen nog te kunnen terug knokken tot een medaille. In deze herkansingen met overwinningen op een Duitser en een Portugees was het uiteindelijk de Oekraïner Batii, die Ian de weg versperde om voor het brons te mogen uitkomen. Ian bleef hierdoor steken op de 7e plaats maar kan terugkijken op een uitstekend gedraaid toernooi, waarbij hij een prima indruk heeft achtergelaten.

Nanco Krijthe versloeg na een vrijloting in de eerste ronde achtereenvolgens een Hongaar en een Georgiër, waarna hij werd gestuit door de Let Skomorohovs. Omdat deze Let zich vervolgens ook wist te plaatsen voor de halve finale kon Nanco zich ook gaan opmaken voor de herkansingen. Na een overwinning op een Moldaviër was het de Italiaan Aversa, die Nanco (die zeer sterk begon) wist te verslaan, waardoor Nanco op plaats 9 eindigde.

Ook Jelle van Teijlingen wist tijdens de Bremen Masters 2 weken geleden een medaille (zilver) te behalen, maar had deze European Cup niet het geluk aan zijn zijde. Na een vrijloting in ronde 1 en een goede overwinning op een Duitser in ronde 2, stond de sterke Oekrainer Leontiev tegenover zich. In een gelijk opgaande wedstrijd liet Jelle zich slechts één keer opsluiten, maar dit was wel voldoende om een score tegen te krijgen. Omdat de Oekraïner zich in de wedstrijd erna volledig en onnodig liet verrassen zat er voor Jelle geen herkansing in.

Eind april zullen Nanco, Jelle en Ian nog deelnemen aan de European Cup in Berlijn. Na deze European Cup zal de JBN haar selectie voor het EK en Europese Jeugd Olympiade bekend maken.