'Het is echt een win-winsituatie'

Redactie 05-04-2019
Foto: Roger van der KraanDe winkel werd vorige week donderdag geopend door Desiree Curfs, directeur Stroomopwaarts, en Sjoerd Kuiper, wethouder gemeente Maassluis.

In alle vroegte stonden er vorige week donderdag al belangstellenden voor de winkeldeur die graag binnen een kijkje wilden nemen. Het pand aan de Industrieweg, waarin voorheen de Action en daarvoor weer de It's gehuisvest was, heeft een nieuwe bewoner gekregen: kringloopwinkel RataPlan.

door Chrit Wilshaus

Bij binnenkomst valt gelijk op dat je niet alleen beneden maar ook boven terecht kunt. In de tijd van de Action was het bovengedeelte achter het plafond weggewerkt. De winkel oogt ruim en licht. De grote schuine ramen zijn daar mede debet aan. Wat verder opvalt, is dat de winkel overzichtelijk op categorie├źn is ingedeeld. Zoals klein elektra, meubels en klein goed. Ook is er fietsreparatie-gedeelte, waar binnenkort fietsen gerepareerd kunnen worden. De inrichting van de winkel is gedaan door het Bouwteam van RataPlan. Die hebben bijvoorbeeld kasten op maat gemaakt maar ook de tafel van de koffiehoek waar het team de dag begint. De lampen boven het kassa-eiland zijn gemaakt van afgedankte trommels van wasmachines. Over recycling gesproken. Dat was een idee van het Bouwteam, vertelt Mirranda van Dop die als bedrijfsleider werkzaam is in de Maassluise vestiging van RataPlan.

Komen en gaan

Van Dop: "Ik zat zonder werk en ben bij RataPlan naar binnen gestapt met de vraag of ze iets voor me te doen hadden. Na verloop van tijd ben ik bedrijfsleider geworden. Voordat ik hier kwam werken, werkte ik bij Rataplan in Delft, Naaldwijk en Monster." De winkel in Maassluis is de 22e vestiging van RataPlan. Behalve inkomsten uit de verkoop van tweedehands spullen, verdient RataPlan aan het afvoeren van afvalstromen. Zoals oud-ijzer en oudpapier. "Met het geld dat daarmee verdiend wordt, kunnen nieuwe vestigingen worden gestart." Tijdens ons gesprek is het een komen en gaan van mensen die allemaal wel iets van hun gading weten te vinden.

Win-winsituatie

Desiree Curfs, directeur Stroomopwaarts, en Sjoerd Kuiper, wethouder gemeente Maassluis openden de winkel (in aanwezigheid van Gert-Jan Dekker, directeur RataPlan) door een lint door te knippen. Kuiper: "Het is echt een win-winsituatie. Het is fijn dat het leegstaande pand weer een bestemming heeft gekregen, maar ook dat spullen hergebruikt kunnen worden; dat is ook goed voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast werkt RataPlan heel structureel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn dertien mensen vanuit Stroomopwaarts bij de winkel gedetacheerd. Naar verwachting zal dat snel doorgroeien naar circa twintig medewerkers." Kuiper maakte van de gelegenheid gebruik werkgevers op de mogelijkheid van detachering te wijzen.

Vanaf 7 april is RataPlan Maassluis ook op zondagmiddag geopend.