Congres over groene long Metropoolregio

Redactie 12-03-2019
Foto: []

Het Midden-Delflandgebied is de groene long van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Maar hoe ziet de toekomst van dit gebied eruit?

Om daar meer inzicht in te krijgen, organiseert de Midden-Delfland Vereniging op donderdagmiddag 14 maart in Theater Koningshof in Maassluis. "Want de toekomst van ons prachtige gebied ligt ons na aan het hart. Met enige bezorgdheid zien wij veel op ons afkomen. Zoals de groei van steden en de infrastructuur die dat met zich meebrengt. Maar ook klimaatverandering en energietransitie", stelt Koos Karssen, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging. "En in hoeverre moeten we vrezen voor woningbouw in het gebied? Maar ook: is er toekomst voor de boeren en onze voedselproductie? Is de grutto nog wel te zien en te horen in 2040? Wordt de recreatiedruk niet te groot met het groeiende aantal inwoners?"

Sprekers

Gastsprekers op het congres zijn topambtenaar Rob van Brouwershaven, programmadirecteur bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Hans van den Heuvel, directeur van landbouworganisatie LTO Nederland en Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. Koos Dijksterhuis, bekend van zijn columns in Trouw en auteur van het Handboek voor natuurwandelingen, verzorgt een gesproken column.

Paneldiscussie

Verder wordt een paneldiscussie gehouden met Zuid-Hollands gedeputeerde Han Weber, de wethouders Bert Wijbenga (Rotterdam), Sonja Smit (Midden-Delfland), Roel van Buuren (biologische melkveehouder uit Maasland) en Wim Warbout (recreatieondernemer in Midden-Delfland). Uiteraard krijgt iedereen vanuit de zaal de gelegenheid om mee te praten over een gezonde toekomst voor burgers, boeren en buitenlui.

Boek

Op het programma staan verder de presentatie van Gebiedstafel Central Park door Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft en voorzitter van de gebiedstafel, en de aanbieding van het boek Polderen over de A4 in Midden-Delfland. Inpassing en compensatie. Het boek, een uitgave van de Midden-Delfland Vereniging naar een idee van Henk Tetteroo en geschreven door Kor Kegel, beschrijft het proces van besluitvorming en aanleg van deze 'weg van de meeste weerstand'.

Praktische informatie

Het congres in Theater Koningshof (Uiverlaan 20, 3145XN Maassluis) begint met een streeklunch om 12.30 uur (inloop vanaf 12 uur). Het congresdeel start om 13.30 uur en duurt tot 16 uur.

Aanmelden kan via Wil van Dalen: wil@middendelflandvereniging.nl, 06-10 19 40 79.

Zie ook: www.middendelflandvereniging.nl.