Genomineerde sportmannen van het jaar

Redactie 07-02-2019
Foto: []

Tijdens het Maassluise Sportgala 2018 op vrijdag 15 februari in Theater Koningshof zal de MSR de Maassluise kampioenen huldigen en de sportprijzen uitreiken. De sportman, sportvrouw, jeugdsportploeg, sportploeg en het sporttalent van 2018 worden dan bekend gemaakt. In de Maassluise Courant worden de genomineerden voorgesteld. Deze week zijn dat de sportmannen: Kenneth Henneveld, Kevin ten Hoeve en Maurice Poot.

Kenneth Henneveld

De Mahorokan judoka Kenneth Henneveld vindt het heel leuk om genomineerd te zijn. "Het is fijn om te zien dat de sport en het harde werken gewaardeerd wordt." In september deed Kenneth mee aan het NK judo voor senioren. Hier won hij eerst zijn kwartfinale partij, maar verloor toen in de halve finale. Vervolgens mocht de Maassluise judoka wel nog strijden om het brons. Hij wist deze partij overtuigend te winnen met een ippon. Later dat jaar, in november, kwam Kenneth ook in actie tijdens The Hague Grand Prix. Dit toernooi behoort tot de vijftien belangrijkste evenementen in het internationale topjudo. Kenneth kwam helaas niet verder dan de eerste ronde.

Terugkijkend op het afgelopen seizoen is Kenneth niet helemaal tevreden. "Het is niet helemaal verlopen zoals ik had gehoopt. Maar het is uiteindelijk toch fijn dat ik die NK medaille heb gehaald en dat ik voor eigen publiek kon judoën in Den Haag." Als mooiste moment van 2018 noemt hij de zilveren medaille die hij won bij het EK mixed teams in Rusland. "Ik heb daar een paar goede partijen neergezet en we hebben er als team hard voor gevochten."

Komend seizoen hoopt de Maassluise judoka weer een stapje hoger op te komen en te stijgen op de wereldranglijst. Om dit te bereiken traint hij doordeweeks iedere dag twee, en soms wel drie keer. Maar dit heeft hij er graag voor over. "De compleetheid die je nodig hebt om een goede judoda te zijn en de variatie in het spelletje maken het voor mij zo leuk. Iedere wedstrijd is onvoorspelbaar."

Kevin ten Hoeve

Judoka Kevin ten Hoeve was aangenaam verrast toen hij hoorde dat hij genomineerd is voor sportman van het jaar. "Ik had het niet zien aankomen en er ook echt niet op gerekend." Over de vraag waar Kevin het meest trost op is qua prestaties van het afgelopen jaar hoeft hij niet lang na te denken. "Dat zijn twee dingen. Ten eerste dat ik derde ben geworden bij het NK judo voor senioren." Aan het Nationaal kampioenschap, dat in de Almeerse topsporthal werd gehouden, deden de acht beste judoka's van het land mee. "Een maandje later werd ik ook nog eens derde van de wereld van de militairen". Kevin veroverde de bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen voor militairen in Rio de Janeiro. Het WK voor militairen wordt eens in de vier jaar gehouden. Kevin hoopt zowel bij het volgende NK als het volgende WK voor militairen weer een podiumplek te kunnen bemachtigen. De 29-jarige judoka zou het ook super vinden om verkozen te worden tot sportman van het jaar. "Ik ben al vijftien jaar op topniveau bezig, ook internationaal. Iedere dag moet je er dingen voor doen of laten. Het zou een mooie verdienste zijn na al die inspanningen."

Maurice Poot

"Heel bijzonder en gaaf dat er waardering voor je inzet komt", reageert de enthousiaste Maurice (40) uit Maassluis. Hij is genomineerd in de categorie 'Sportman van het jaar'. Maurice is met het Nederlandse Rolstoelhandbalteam, onder aanvoering van bondscoach Piet Neeft, vorig jaar derde geworden bij het EK Rolstoel Handbal in Portugal. Daarnaast is hij met zijn Quintus rolstoelhandbalteam 1 ook landskampioen geworden. Tijdens een spannende finale op zondag 3 juni versloegen ze in Nibbixwoud CSV uit Castricum op overtuigende wijze. Een bijzonder en succesvol jaar dus voor Maurice. Terugkijkend op het afgelopen jaar staat één dag hem het meest bij. "Ik heb er het hele jaar naartoe gewerkt om mee te mogen doen aan het EK. Dat was echt mijn hoogtepunt. Extra bijzonder was dat ik op de finaledag van 2 december jarig was. Ik werd 40 en er werd echt bij stilgestaan om mij heen. Mijn naam werd geroepen en het volkslied werd gezongen. Dat zal ik niet snel vergeten. Mijn vrouw en dochter waren ook mee. Mijn zoontje was helaas nog te klein." Op de vraag waarom Maurice zou moeten winnen antwoordt hij het volgende. "Het gaat niet alleen om mij, we hebben het als team gedaan. Maar het zou een mooie waardering zijn voor alles wat je erin stopt. Ik denk dat ik wel een voorbeeld ben dat je ondanks een beperking toch hoog kan sporten en veel lol kan hebben." Maurice maakt dubbel kans op een grote prijs. Hij is namelijk met zijn Quintus rolstoelhandbal team in de categorie 'G-sport 2018' ook genomineerd voor de Westlandse Sportprijs.