'Het heeft alles te maken met de mentaliteit van mensen'

Redactie 08-02-2019
Foto: PRDe speciale aanwagen van de gemeente Maassluis werd afgelopen weekend gebruikt tijdens de schoonmaakactie.

De aanhangwagen van de gemeente, met daarin allerlei schoonmaakspullen zoals afvalzakken, handschoenen en vuilgrijpers, zou veel vaker door bijvoorbeeld wijkverenigingen geleend moeten worden om de eigen buurt van vooral zwerfvuil te ontdoen.

door Chrit Wilshaus

Dat stelt Paul van Deventer. Samen met een aantal vrijwilliger verwijdert hij al dertien jaar lang zwerfafval dat langs de oever van de Waterweg terecht komt. "Eén van ons groepje, Nina van Meijeren, vroeg of wij een keer wilden helpen bij haar in de buurt zwerfvuil op te ruimen. Ze doet dat regelmatig in haar eentje om haar eigen flat, maar vertelde ze ons, daar is eigenlijk geen beginnen aan." En zo besloot de groep Nina te helpen, vorige week zaterdag. Twaalf vrijwilligers verzamelden circa vijftien vuilniszakken vol met rotzooi. "Als je bijvoorbeeld zag wat er allemaal aan rommel onderaan het talud van de Laan 40-45 lag aan blikjes en ander afval, en niet te vergeten ook in het water, dan schrik je toch wel dat mensen zo achteloos met hun omgeving omgaan. Op een aantal plekken was het echt heel erg. En wat bijvoorbeeld ook heel raar was, was dat we plasticzakjes vonden met hondendrollen. Moet je nagaan, dan heeft iemand een plasticzakje bij zich. De hond doet ergens zijn behoefte, mensen doen dat dan in een zakje en dat gooien ze dan vervolgens weg."

Mentaliteit

"Het heeft alles te maken met de mentaliteit van de mensen. Om nog eens een ander voorbeeld te geven. Onderaan een flat lagen wel honderden peuken. Mensen die kennelijk niet binnen mogen roken, doen dat dan op het balkon en gooien vervolgens hun peuk naar beneden!" De struiken onderaan flats, blijken ook een verzamel plaats te zijn voor zwerfafval. Van Deventer: "Er ligt voor jaren rommel, waar je ook niet goed bij kunt komen. En je ziet het nu ook veel beter omdat de struiken kaal zijn. Straks als het jonge groen er weer overheen groeit, zie je dat niet meer. Het zou toch fantastisch zijn als wat wij gedaan hebben een sneeuwbaleffect zou krijgen en Maassluis op deze manier uitgeroepen zou worden tot de schoonste stad van West-Nederland omdat iedereen zich heeft aangewend om zijn eigen straatje schoon te houden. Toen we bezig waren, zijn we door verschillende voorbijgangers/buurtbewoners positief aangesproken over wat we deden. Uiteindelijk was het toch de moeite waard wat we gedaan hebben."