Genomineerde sporttalenten van het jaar

Redactie 01-02-2019
Foto: []

Tijdens het Maassluise Sportgala 2018 op vrijdag 15 februari in Theater Koningshof zal de MSR de Maassluise kampioenen huldigen en de sportprijzen uitreiken. De sportman, sportvrouw, jeugdsportploeg, sportploeg en het sporttalent van 2018 worden dan bekend gemaakt. In de Maassluise Courant worden de genomineerden voorgesteld. Deze week zijn dat de sporttalenten: Nanco Krijthe, Olaf de Nie en Jaap van Zevenbergen.

Nanco Krijthe

Het is de derde nominatie op rij voor judoka Nanco Krijthe. "Ja, dit jaar hoop toch echt wel een keer te winnen", zegt Nanco vanuit de auto naar zijn wekelijkse training bij topsportcentrum Papendal. Behalve deze landelijke training traint de 15-jarige Mahorokan judoka nog twee keer per week in Maassluis, heeft hij wekelijks twee districtstrainingen in Hoogvliet en doet hij twee keer per week aan krachttraining. Het afgelopen jaar maakte Nanco de overstap van de -15 klasse naar de -18. "Ik heb oudere en dus ook sterkere tegenstanders gekregen. Dat was natuurlijk even wennen, maar ook wel weer een hele leuke uitdaging." En dat hij het aan kan, blijkt wel uit de resultaten. Nanco wist het afgelopen seizoen de Zuid-Hollandse kampioenschappen te winnen en pakte brons op het NK en het Open Nederlands kampioenschap. "Voor mij was de derde plaats op het NK toch wel het mooiste moment van afgelopen seizoen. Want dankzij dit resultaat mocht ik ook voor het eerst deelnemen aan de European Cup." De jonge judoka is ook het nieuwe jaar sterk begonnen; hij won het Open NK en werd al twee keer eerste bij een belangrijk meetmoment voor de European Cup. "Ik hoop uiteindelijk dit jaar deel te kunnen nemen aan het EK, WK en de EYOF, dat zijn de Europese Jeugd Olympische Spelen."

Nanco zit in 4HAVO en weet zijn drukke judoschema te combineren met zijn schoolwerk. "Het is hard werken en er is weinig tijd voor andere dingen. Maar ik vind judo gewoon een onwijs leuke sport en het geeft een super goed gevoel als ik een mooie overwinning behaal. Daar doe je voor."

Olaf de Nie

"Ik werd gebeld en kreeg te horen dat ik genomineerd was voor Sporttalent." Voor turntalent Olaf de Nie (15) kwam dat, ondanks dat hij wel weet dat hij goed kan turnen, toch nog als een verrassing. Daarbij komt dat hij niet alleen maar met sport bezig is. "Klopt, ik moet me ook nog focussen op school." Daarnaast sport hij overigens wel veel. "Ik ben bezig met nieuwe elementen. Op voltige bijvoorbeeld (een soort acrobatiek, red.). Op 17 maart heb ik een wedstrijd. En op de brug ben ik ook met nieuwe oefeningen bezig."

Vorig jaar werd Olaf in Hoofddorp Nederlands kampioen turnen na een bijzonder goed verlopen turnseizoen waarbij hij 67.217 punten behaalde. Op dat moment was dat zijn beste seizoensscore.

In het verleden schaatste en voetbalde Olaf ook. Na getraind te hebben bij STHW (Stichting Topturnen Haaglanden en Westland) in Den Haag, waar meer jongens van zijn leeftijd trainde, traint Olaf nu bij O&O in Zwijndrecht. Daar beviel het hem na een proeftraining al snel, vertelde hij eind vorige jaar in deze krant. Vooral ook vanwege de uitgebreide mogelijkheden die er daar zijn om goed te kunnen trainen. Een trainer van hem zag dat Olaf talent heeft. In dat vraaggesprek vertelde Olaf veel voor de turnsport over te hebben. "Zelfs als ik niet helemaal lekker ben, wil ik toch trainen."

Jaap van Zevenbergen

"Ik vind het erg leuk om genomineerd te zijn, het voelt als een erkenning voor mijn prestaties op sportgebied", zegt Jaap van Zevenbergen. Een van zijn grootste doelen van het afgelopen jaar was het halen van een medaille op een NK. "Op het NK indoor belandde ik evenvoudig in de finale van de 60 meter horden, maar kwam in de eindstrijd 0,01 seconde te kort voor het brons." Gelukkig was er later in het jaar ook nog een NK Outdoor en hier kwam de jonge Maassluise atleet zowel op de 400 meter horden als op de 110 meter horden in actie. Ondanks dat hij nog nooit eerder een officiƫle wedstrijd op de 400 liep, haalde Jaap ook hier eenvoudig de finale. "Ik liep wel een persoonlijk record, maar eindigde weer op de vierde plaats. Dat was wel echt even een teleurstelling." Op de 110 meter werd Jaap uiteindelijk vijfde, maar liep hij wel een persoonlijk record en clubrecord. Achteraf kijkt de jonge atleet met trots terug op het afgelopen seizoen. "Ik heb mijn beste seizoen tot nu gedraaid."

Jaap zit sinds september op de pabo en merkt dat het wel steeds moeilijker wordt om zijn drukke trainingsschema te combineren met zijn opleiding. Komend seizoen zal hij ook de overstap naar de senioren maken en komt dan in de categorie tot 35 jaar terecht. "Dit betekent ook dat de horden omhoog gaan; van 0,99 meter naar 1,07 meter. Mijn doel is om ook dan tijdens het NK atletiek de finale van de 400 meter horden te halen."