Jubileumeditie van Ruitenburg Halve van Maassluis

Redactie 17-01-2019
Foto: Carry WilminkEr komen jaarlijks tussen de 800 en 1000 lopers naar de halve marathon in Maassluis.

Leuke, maar drukke tijden voor de leden en vrijwilligers van de Maassluise Atletiek Vereniging Waterweg. Aanstaande zondag staat de jaarlijkse halve marathon op het programma en de organisatie is in hun handen. Dit jaar vindt de Ruitenburg Halve van Maassluis alweer voor de 25e keer plaatst.

AV Waterweg telt zo'n 200 leden en op hen allemaal wordt een beroep gedaan voorafgaand en tijdens het hardloopevenement. De meeste zullen dan ook zelf niet mee kunnen lopen met deze thuiswedstrijd. "Maar de kick voor ons is om perfectie na te streven in de organisatie van deze halve marathon", vertelt Carry Wilmink. Wilmink is vrijwilliger van het eerste uur en heeft alle 25 edities meegemaakt. "In de beginjaren maakte deze wedstrijd deel uit van het Zuiderstercirciut. De start was toen op ons eigen terrein en daar moest dan speciaal voor de halve marathon een hele grote tent opgezet worden. Dat was ontzettend veel werk en dus zijn we na drie jaar overgegaan naar de Wethouder Smithal." Deze hal is nu nog altijd de thuisbasis van deze halve marathon; welke sinds 9 jaar de Ruitenburg Halve van Maassluis heet, vernoemd naar de hoofdsponsor van het evenement.

Feestelijk tintje

Het aantal deelnemers in Maassluis zit al van begin af aan gemiddeld zo rond de 800 lopers. Voor deze speciale jubileumeditie hoopt de organisatie op zo'n 900 tot 1000 inschrijvingen. Wilmink: "Maar dit is uiteraard ook erg weersafhankelijk. De voorinschrijving loopt tot nu toe goed, maar de meeste lopers beslissen toch pas op de dag zelf of mee gaan doen." Het parcours in Maassluis, die deels door het Staelduinse Bos loopt, is de laatste zes jaar gelijk gebleven en lijkt de hardlopers goed te bevallen. De jubileumwedstrijd van komende zondag zal een extra feestelijk tintje krijgen. "We hebben voor alle deelnemers een speciaal jubileumshirt en verder zorgen we voor gezellige muzikale ondersteuning langs de route."

Wedstrijdorganisatie

De wedstrijd van aanstaande zal voor de laatste keer onder leiding staan van Ruud Wessels, zo vertelt Wilmink. "Hij heeft de afgelopen tien jaar aan het hoofd gestaan van de Wedstrijd Organisatie Commissie (WOC) en heeft aangegeven er mee te gaan stoppen." Wessels nam in die tijd het stokje over van Hans Bourquin, iemand die net als Wilmink aan de wieg stond van het evenement en vijftien jaar lang hoofdorganisator is geweest.

Om precies 13.00 uur zal burgemeester Haan vanaf de Jan Schoutenlaan het startschot geven voor de zilveren editie van de Maassluise halve marathon. Om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking, door Carry Wilmink, plaats in de Wethouder Smithal. Verkeersdeelnemers zullen deze middag rekening moeten houden met tijdelijke wegafsluitingen.