'Hier ontdekte ik ook mijn liefde voor de horeca'

Redactie 10-01-2019
Foto: Roger van der KraanDennis Valstar (l) draagt het stokje over aan Wiebe Kuipers.

Hij heeft er ongelooflijk veel zin in en weet ook precies wat hij wil gaan doen. Wiebe Kuipers is pas 25 maar heeft inmiddels zijn sporen als horecaondernemer al verdiend. Wat hij ook aanpakt, in Rotterdam of op Ibiza, alles lijkt te lukken. Maar exploitant worden van Oporto was misschien wel zijn grootste droom.

Door Chrit Wilshaus

Nog voordat hij contact opnam met de makelaar belde Wiebe met Dennis Valstar, die toen nog eigenaar was van Biercafé Oporto dat ooit werd begonnen (op een andere locatie in Maassluis) door Theo Lejeune zaliger. Dat Wiebe eerst hem en daarna pas de makelaar belde, mocht Dennis wel. "Zo was ik vroeger ook: beetje brutaal en heel nieuwsgierig en ik ging ook altijd recht op mijn doel af." Vanaf het begin wist Wiebe al wat hij wilde. "Ik ben iemand die mijn plan al helemaal heeft uitgewerkt voordat ik naar iemand toestap. Dennis, die ik eerst nog niet kende, heeft mij ook adviezen gegeven. Oporto kende ik al wel. Sinds 1993, mijn geboortejaar, is Oporto gevestigd op de huidige locatie aan de Govert van Wijnkade. Het was de stamkroeg van mijn ouders en werd ook al heel snel mijn café. Hier ontdekte ik ook mijn liefde voor de horeca. Theo liet mij mijn gang gaan. Zo mocht ik bedienen en biertjes tappen"

Voortbouwen

Wiebe weet wat hij wil met Oporto. Zo zal het interieur een andere uitstraling krijgen, komt er een nieuw logo, wil hij het terras (volgens Dennis het zonnigste van Maassluis) aanpakken en de zijgevel onder handen nemen. "Maar ik heb wel getwijfeld of ik daarmee niet teveel vaste klanten tegen de haren in zou strijken. Ik wil ook voortbouwen op de koers die Dennis is gevaren de laatste jaren", benadrukt Wiebe. "Onze kracht", aldus Dennis, "is het aanbod van honderd verschillende bieren; bieren die je elders in Maassluis niet kunt krijgen." Wiebe: "Maar er is natuurlijk nog zoveel meer dan bier. Zoals heerlijke wijnen en cocktails."

Jonger publiek

Wat zijn koers betreft, wil Wiebe ook een jonger publiek gaan trekken. Dat komt volgens hem nog onvoldoende aan bod in Maassluis. Ook vindt hij Maassluis een leuke stad om te wonen en noemt hij het positief dat er zoveel gebouwd wordt. "Alleen als ik in de nachthoreca mijn draai wil vinden omdat ik wat wil gaan drinken of zin heb in een feestje, ben ik toch sneller geneigd om naar Rotterdam te gaan. Die functie zou Oporto kunnen krijgen. Waarbij ouderen uiteraard ook welkom blijven." Daarnaast wil Wiebe de openingstijden van Oporto, dat een andere naam gaat krijgen, verruimen. "De nieuwe Horecanota van de gemeente biedt volop kansen. Ook wil ik meer live optredens organiseren."

[KADER]

Van Biercafé Oporto zoals het nu is wordt komende zaterdag (12 januari) afscheid genomen met een groot afscheidsfeest. Daarna gaat het een paar weken dicht voor een grondige verbouwing. Wiebe Kuipers verwacht dat Oporto (dat dus een andere naam krijgt) halverwege dit jaar een geheel nieuwe uitstraling zal hebben.


Ander nieuws
Deel dit artikel