Lopen voor beter onderwijs in Malawi

Redactie 12-01-2019
Foto: Priv\u00e9Daphne is blij dat ze dit jaar weer terug mag naar Malawi.

Daphne van Helden uit Maassluis is in april 2018 met een groep studenten en leerkrachten naar Malawi geweest voor de reis van haar leven. Tot haar grote geluk gaat ze terug. "Nooit gedacht dat ik zoiets moois nog een keer mee zou mogen maken!", zegt ze enthousiast.

De 21-jarige Daphne zit in het derde jaar van de pabo op de Thomas More Hogeschool. Voor haar opleiding moest ze vorig jaar op internationalisering. Zo kwam zij in aanraking met het onderwijsproject 'World Teacher' van Edukans. Een organisatie die in ontwikkelingslanden werkt aan beter onderwijs.

Kans om terug te gaan

Op 27 april gaat ze terug met een groep pabo-studenten en leerkrachten. De reis duurt twee weken. "De groep wordt in drie├źn verdeeld. Zo kunnen we in totaal zes basisscholen helpen, twee per week." Scholen die worden bezocht vanuit het 'World Teacher' project zitten maximaal drie jaar in het programma. Zo kan het onderwijs structureel verbeterd worden. "Dit doen we door het verzorgen van materiaal, zoals schoolbordverf. Maar ook door feedback te geven op de lessen van de leerkrachten en stagiaires daar."

Sponsorloop

Daphne organiseert op 10 januari voor de Kardinaal Alfrinkschool in Maassluis een sponsorloop. Daar loopt ze op dit moment stage. "De kinderen rennen rondjes van 500 meter en proberen dan in vijftien minuten zoveel mogelijk rondjes te lopen". Het opgehaalde geld komt geheel ten goede aan Malawi. "We reizen letterlijk het geld achterna, dat is zo mooi, je weet dat het goed terechtkomt." Het geld wordt onder andere gebruikt voor het vernieuwen van schoolgebouwen of om fietsen aan te schaffen. "Sommige kinderen moeten wel twee uur lopen naar school. Met een fiets komen ze er veel sneller!" Naast de sponsorloop heeft Daphne een actiesite samen met mede pabo-student en vriendin Alisa Villevoije. Alisa gaat ook mee naar Malawi. Ze willen 2000,- euro ophalen. Wie een steentje wil bijdragen kan doneren via de actiesite alisa-villevoije2.inactievooredukans.nl.


Ander nieuws
Deel dit artikel