'Zorg dat je geen vuurwerk overhoudt'

Redactie 21-12-2018
Foto: StockfotoOok het opruimen van het vuurwerkafval kwam aan bod tijdens de vuurwerkles.

Breng jezelf niet in gevaar door bezig te blijven met een weigeraar en draag geen jas met een capuchon. Leerlingen van groep 8 van IKC (integraal kindcentrum) De Regenboog kregen deze tips van Sheila Huizer van de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam) vorige week donderdag bij een door haar verzorgde vuurwerkles.

door Chrit Wilshaus

Daarbij was ook burgemeester Edo Haan aanwezig. Die vertelde de kinderen dat toen hij ooit keertje bij een neefje logeerde een rotje in een boom legde. "Maar dat ging gelijk af. Tien minuten later zat ik bij de huisarts met een piep in mijn oor die gelukkig wel overging." Vuurwerk dat niet afgaat, zogenaamde weigeraars, kun je beter verder maar niks mee doen, drukte Huizer de kinderen op het hart. "Misschien dat je er een paar uur later nog een keer een emmer water overheen kunt gooien om er zeker van te zijn dat ook anderen niet op het idee komen om hem aan te steken omdat er nog steeds een lontje aan zit. Ga verder met je andere vuurwerk en breng je zelf niet in gevaar."

Capuchon

Huizer adviseerde de kinderen vooral geen plastic of polyester jassen aan te trekken vanwege het brandgevaar daarvan. "Meestal zijn dat jassen met een glimmend stofje. Trek bij voorkeur een jas aan gemaakt van natuurlijke materialen. Zoals katoen, leer of wol. Natuurlijke materialen kunnen van zichzelf al veel minder goed branden. En heb je een jas met capuchon die eraf kan, haal hem er dan van af of doe een andere jas aan. En als dat niet kan, vouw je capuchon dan naar binnen; dat zit misschien wat ongemakkelijk maar het is toch wel beter. Zo kunnen er ook niet (per ongeluk) rotjes of ander vuurwerk in terechtkomen."

Prullenbakbranden

De materiƫle schade tijdens de laatste jaarwisseling bedroeg in heel Nederland twaalf miljoen euro. Huizer: "Wat is daar nou voor lol aan om spullen van andere kapot te maken. "Ik zou bijvoorbeeld niet weten wat ik zou moeten doen zonder auto. Daar heb ik jarenlang voor gespaard en ik ben van mijn auto afhankelijk om naar mijn werk toe te gaan." Vooral prullenbakbranden zijn volgens Huizer ook heel erg irritant. "Ze zijn saai om te blussen, althans vind ik, en duren heel lang. Bovendien kunnen we dan ook niet naar bijvoorbeeld een hele belangrijke woningbrand. En ben je klaar met afsteken, ruim het dan alsjeblieft op. Ook omdat meestal de volgende dag kleine kinderen op zoek gaan naar vuurwerk wat niet is afgegaan. En zorg dat je geen vuurwerk over hebt. Door temperatuurwisselingen het hele jaar door verandert de samenstelling van het kruid in dat vuurwerk met alle nare gevolgen van dien."

[KADER]

Burgemeester Haan over consumentenvuurwerk: "Eigenlijk is oudejaarsavond een georganiseerde crisis in Nederland. Het is een beetje malligheid. Er is een hele brede stroming in de samenleving die aan deze rare gewoonte echt een einde wil maken. In Maassluis is rondom een aantal ouderencentra en scholen vuurwerkvrijezones ingesteld. Verder huren we als gemeente ook personeel in die in scholen gaat zitten om ze te bewaken. We doen er dus van alles aan om (grote) schade te voorkomen."


Ander nieuws
Deel dit artikel