Bouw zonnepark Vrijopnaam na kerst van start

Redactie 09-11-2018
Foto: Roger van der KraanWethouder Van der Wees en Bas Wijnen, directeur van Vrijopnaam.

Zonnepark Vrijopnaam dat op De Dijk komt en uit 858 panelen gaat bestaan, zou eind januari komend jaar moeten functioneren. Net na kerst gaat de bouw van start.

door Chrit Wilshaus

"Wat voor ons uiteindelijk de reden was om Vrijopnaam te beginnen, is dat mensen die zich geen zonnepanelen op hun dak kunnen permitteren, op afstand zonne-energie op kunnen wekken", legt Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam uit. Wethouder Gerard van der Wees stelt dat dit laatste ook voor de gemeente een belangrijk aspect is om Vrijopnaam de benodigde vergunningen te verlenen. "Je kunt daarmee je inwoners de gelegenheid geven om op een dergelijke manier deel te nemen aan de energietransitie. En op die manier ook een voordeel te kunnen halen."

Twee panelen gratis

Wijnen legt uit hoe deelname aan Vrijopnaam in zijn werk gaat. "Je koopt het recht op de stroomopbrengst van een paneel. Daarmee heb je wel de lusten maar niet de lasten. Zo hoef je niet voor onderhoud of reparaties te zorgen. Dat zijn allemaal zaken die wij voor onze rekening nemen. Mensen kunnen meedoen door een zonnepaneel in het park op eigen naam te zetten. Dat kost 99 euro. Daarmee koop je het recht om negen jaar lang alle stroom die een zonnepaneel opwekt van jouw energierekening af te laten halen." Inleggen is niet noodzakelijk, want met de gemeente is afgesproken dat inwoners van Maassluis de eerste twee panelen gratis krijgen. "Wat wel belangrijk is om te weten, is dat mensen die meedoen overstappen naar Vrijopnaam als energieleverancier. Op die manier kunnen we op een makkelijke en goedkope wijze het financiƫle voordeel teruggegeven. We raden mensen wel aan goed na te gaan of ze bij hun huidige energieleverancier kunnen opzeggen zonder boete te hoeven betalen." Volgens Wijnen zouden er zo'n 80 huishoudens met het zonnepark geheel van stroom mee kunnen worden voorzien.

Energieneutraal

Wethouder Van der Wees: "Hiermee kun je energie besparen, verminder je de CO2-uitstoot en lever je een bijdrage aan het milieu. Bovendien zijn de kosten te overzien. Ook vormt dit een onderdeel van wat we willen doen om Maassluis helemaal energieneutraal te krijgen in 2040. Dat is uiteraard een hele opgave." Zonnepark Vrijopnaam komt naast Crematorium & Begraafplaats De Dijk en tussen de stadsgrens met Vlaardingen. De portefeuillehouder: "Daar is een stuk grond gereserveerd voor een uitbreiding van de begraafplaats, maar de prognose is dat dit de komende twintig jaar nog niet benut hoeft te worden."