Lely viert 70-jarig bestaan en krijgt minister op bezoek

Redactie 08-11-2018
Foto: Roger van der KraanHet kunstwerk dat ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Lely is gemaakt, werd door minister Schouten onthuld.

Landbouwminister Carola Schouten bracht maandagmiddag een kort bezoek aan Lely. Daarbij onthulde ze ook het fraaie kunstwerk bestaande uit vijf koeien uit evenzoveel continenten. Frank Rosen maakte dit kunstwerk samen met zij zoon ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van het bedrijf.

door Chrit Wilshaus

Daaraan vooraf ging volgens Lely CEO Alexander van der Lely, "een leuk gesprek over de visie van het Ministerie van Landbouw en over de visie van Lely als het gaat om de melkveehouderij." Verder zei hij verheugd te zijn dat Lely met het ministerie kan samenwerken om het doel van het bedrijf te verwezenlijken. "En dat is een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Dat doen wij door het bedenken van innovaties." Bij de start van de viering van het 70-jarig bestaan, in april dit jaar, werd stilgestaan bij het verleden van de onderneming maar werd ook naar de toekomst gekeken. Van der Lely: "Ook hebben we toen een aantal nieuwe producten geĆÆntroduceerd. Dat was een eerste stap."

Toonaangevend

Dat het bezoek van minister Schouten midden in het jubileumjaar van Lely plaatsvond, was volgens haar geen opzet. Wel benoemde de minister het feit dat het bedrijf in een relatief korte periode heel toonaangevens is geworden in Nederland, maar zeker ook wereldwijd. "Ik denk dat er bijna geen boerderij meer te vinden is waar jullie niet aanwezig zijn. Voor jullie misschien allemaal heel vanzelfsprekend, maar het is een ongelooflijk knappe prestatie. Jullie denken altijd mee met wat er mogelijk is en ik denk dat jullie zelfs de trend zetten van wat er gaat komen", hield de bewindsvrouw haar gehoor voor. In hun onderlinge gesprek hebben Schouten en Van der Lely het ook gehad over de visie van het ministerie over het werken in kringlopen. Iets waar Lely al lange tijd over nadenkt, over hoe dat op bedrijfsniveau kan worden vormgegeven.

Hele mooie prestatie

"70 jaar vinden we eigenlijk een hele mooie prestatie en daar willen we aan herinnerd blijven worden", sprak Van der Lely. Hij ging daarover in gesprek met kunstenaar Rosen. Dat resulteerde in het door de minister maandagmiddag onthulde kunstwerk. De blije koeien waaruit het kunstwerk bestaat symboliseren de aanwezigheid van Lely op vijf continenten. Op dit moment zijn dat er trouwens nog vier. Maar volgens de kunstenaar zal het bedrijf binnen twintig jaar ook zeker in Afrika actief zijn.