Smit centraal bij nieuwe wisseltentoonstelling

Redactie 03-11-2018
Foto: Roger van der KraanHistorische foto's sieren de wanden van Hotel Maassluis.

De nieuwe wisseltentoonstelling in het Nationaal Sleepvaart Museum heeft als titel Smit in Maassluis meegekregen. De tentoonstelling wordt komende zaterdag geopend en is tot en met 5 mei volgend jaar te bezichtigen.

door Chrit Wilshaus

Het voormalige kantoor van Smit aan de Govert van Wijnkade, gebouwd tussen 1887 en 1897 en het onderkomen waarin in het verleden het Loodswezen actief was, is inmiddels omgebouwd tot hotel. Voor ondernemer Gerrit Malipaard, die het initiatief nam om Hotel Maassluis te beginnen, was het duidelijk dat zijn hotel een maritieme uitstraling moest krijgen en zo moest herinneren aan de sleepvaarthistorie van de stad. Bovendien ligt het hotel recht tegenover de Museum Sleepboothaven.

Door hele hotel

Vrijwilligers van het Sleepvaart Museum selecteerden ruim 100 historische zwart/wit foto's met daarop maritieme activiteiten. De foto's zijn afgedrukt op groot formaat en hangen inmiddels door het hele hotel. Voor sleepvaartliefhebbers die het restaurant van Hotel Maassluis bezoeken zullen de afbeeldingen een feest van herkenning vormen. Net als de vitrines met voorwerpen en scheepsmodellen, die eveneens uitgeleend zijn door het museum.

Aanvulling

Het museum beschikt over nog veel meer curiosa, modellen en foto's met betrekking tot de sleepvaartgeschiedenis, meer dan er muren in Hotel Maassluis zijn. Daarom besloot het museumbestuur om een speciale wisselexpositie te maken in aanvulling op wat in Hotel Maassluis te zien is. Volgens gastconservator Nico Ouwehand mag dat gerust een unieke vorm van kruisbestuiving genoemd worden: een commerciƫle instelling die samenwerkt met een vrijwilligersorganisatie om samen Maassluis te promoten.