'We zien toekomst in kringloop!'

Redactie 08-09-2018
Foto: Roger van der KraanBij de Doorsluizer, hier nog volop in ontwikkeling, draait het niet alleen om spullen, maar ook om mensen.

De kringloopwinkel is nog niet geopend maar nu al worden er regelmatig spullen gebracht. Paula en Frans Korpershoek van De Doorsluizer, kringloop en ont-moeten, denken ergens na de Furieade van start te kunnen gaan.

door Chrit Wilshaus

Paula: "Het zou het leukst zijn als de burgemeester of een wethouder het lintje bij de opening zou doorknippen. Met een tweedehands schaar, dat wel natuurlijk! Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verbouwen van de winkel, legt Frans uit. "De naam Doorsluizer was een ingeving. We willen iets voor en door Maassluizers doen maar ook spullen een tweede leven geven door ze door te sluizen. Daarmee willen we ook de afvalstroom verkleinen." "We zien toekomst in kringloop.", vult Paula aan.

Ont-moeten

Hoewel Maassluis al meerdere kringloopwinkels kent, kan De Doorsluizer daar volgens haar nog makkelijk bij. "In Rotterdam zijn er misschien wel 100 kringloopwinkels. We denken zeker van toegevoegde waarde te kunnen zijn en er een succesvolle kringloopwinkel van te kunnen maken, waar mensen voor een zacht prijsje kunnen slagen." De manier waarop de spullen uitgestald/gepresenteerd gaan worden, zal daar volgens Frans zeker een rol bij gaan spelen." "Maar bij ons gaat het niet alleen om spullen maar zeker ook om mensen", benadrukt Frans. "Je kunt straks bij ons ook een kopje koffie drinken en even tot jezelf komen. Dat is het ont-moeten, wat op ons visitekaartje staat; niet alleen spullen maar ook mensen moeten bij ons tot hun recht komen."

Likje verf

"In principe willen we alle spullen aannemen. Hoewel we aan witgoed minder behoefte hebben; dat zullen we gelijk doorsluizen naar De Voedselbank", vertelt Joëlle Ijkema, bestuurslid van De Doorsluizer. Frans: "En we zijn van plan om samen te gaan werken met Stichting Het Repaircafé uit Amsterdam om elektronische spullen weer aan de praat te krijgen/ controleren. En verder willen we laten zien dat een likje verf soms al voor wonderen kan zorgen en een tweedehands product er weer als nieuw kan laten uitzien!"

Seintje

Momenteel werkt De Doorsluizer al samen met De Voedselbank en met Stichting Present. De mensen die (vrijwillig) bij De Doorsluizer (willen) komen werken, moeten vooral doen wat ze graag doen omdat dat het beste resultaat oplevert, weet Frans, die benadrukt dat nu nog geen spullen gebracht kunnen worden. "Via onze Facebookpagina (in no time hadden we al 1300 volgers), Instagram en onze site zullen we een seintje geven als het zover is. Maar mensen kunnen ons wel al mailen via info@dedoorsluizer.nl."