IKC De Kindertuin is klaar voor de toekomst

Redactie 03-08-2018
Foto: CWHet overhandigen van sleutels vormde de symbolische oplevering van ICK De Kindertuin die na de zomervakantie open gaat.

Met het in ontvangst nemen van sleutels door onder andere wethouder Sjoerd Kuiper en door Eric Boerhout, voorzitter van schoolbestuur UN1EK, vorige week vrijdag, werd IKC (integraal kindcentrum) De Kindertuin officieel opgeleverd. De feestelijke opening van het schoolgebouw vindt na de zomervakantie plaats.

door Chrit Wilshaus

Het eerste wat in hem opkwam was het gezegde "Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen", zei Boerhout na de sleuteloverhandiging. "Ik denk dat we trots mogen zijn op het resultaat dat we vandaag bereikt hebben. Bij de opening staan we er nog een keertje helemaal uitgebreid bij stil." Boerhout bedankte nadrukkelijk de bouwers van Pelikaan, die hij "een heel meewerkende en meedenkende aannemer" noemde. "En Ik wil ook de gemeente bedanken dat ze dit hebben mogelijk gemaakt. De samenwerking die hier tot stand is gekomen tussen onderwijs, BSO (buitenschoolse opvang, red.) en kinderopvang in één gebouw mag een schoolvoorbeeld genoemd worden van een goede publiek/private samenwerking." Volgens Boerhout geldt dat ook als het gaat om duurzaamheid. Zo is het dak van het gebouw voorzien van zonnepanelen. "Daarop en op het hele gebouw kunnen we alleen maar trots zijn."

Trots

Wethouder Kuiper stak zijn bewondering over het bereikte resultaat niet onder (school)stoelen of –banken. "Hier staat een hele trotse wethouder van de gemeente Maassluis. Maar ook mijn collega's (die er niet bij waren, red.) van Onderwijs en Sport zijn hier trots op, weet ik." Kuiper herinnerde aan de lange voorgeschiedenis van de nieuwbouw van voorheen Het Spectrum en nu IKC De Kindertuin. Zo sprak de gemeenteraad er geregeld over, werden er de nodige raadsbreed gedragen moties over ingediend, liep de bouw door allerlei tegenslagen vertraging op maar lukte het uiteindelijk toch nog de school op tijd op te leveren. Wethouder Kuiper benadrukte dat de school deel gaat uitmaken van het vernieuwde Sluispolder-West. "Wat in deze wijk gebeurt, is echt een voorbeeld van investeren in een duurzame toekomst. Verder investeren we als gemeente vele miljoenen in de kwaliteit van onderwijs, huisvesting, sport en kinderopvang en werken we samen met vele partijen om hier een goede wijk van te maken. Met het verbeteren van de kwaliteit van de woningen, verwachten we ook meer jonge gezinnen."

Natuurschoolplein

Had bouwer Pelikaan aanvankelijk een conventioneel schoolplein in gedachten, IKC De Kindertuin-directeur Gisela van Gijn ging voor een natuurlijker speelplein bestaande uit allerlei natuurlijke materialen. Zoals liggende bomen. Wethouder Kuiper kan zich daar wel in vinden, zo vertelde hij na de oplevering van de school: "Het is belangrijk dat kinderen zich uitleven door te klimmen en te klauteren."