Softbalsters naar Amerika

Redactie 19-07-2018
De ontlading is groot bij Laura Schouten (midden) en Liz van der Hoeven (nummer 11) als de winst binnen is.
Foto: Erik K.

Dertien talentvolle softbalspeelsters uit de regio Rotterdam/Den Haag vertrekken binnenkort naar Delaware om namens Europa de World Series Little League te spelen. In een zinderende finale tegen het jeugdteam van Tsjechië trok het team van South West Thunders aan het langste eind. Na zeven innings spelen stond er 3-4 op het scorebord.

De finale van het EK werd afgelopen weekend gespeeld in Breda. Het team van Tsjechië maakte in de derde inning gretig gebruik van wat kleine slordigheden in de Nederlandse defensie en kwam op een lichte voorsprong van 1-0. Nederland (met vier Gophers-meiden in de basis en twee Gophers-coaches in de begeleidingsstaf), trok met goed slagwerk de stand in de vijfde inning weer gelijk. Maar een slagbeurt later grepen de Tsjechen hun kans. Met het tweede en het derde honk bezet wist de ervaren pitcher de bal net over het binnenveld te tikken, waarmee ze twee punten binnensloeg en het verschil op twee bracht, maar Nederland maakte in de zevende en laatste slagbeurt het bijna onmogelijke mogelijk. De eerste slagvrouw Kim Kusters sneuvelde op het eerste honk. De tweede slagvrouw, catcher Willemijn Vissers, stond al snel op twee slag, maar knalde er een geweldige honkslag uit, recht door het midden. Dat was precies de druk die Nederland nodig had, want daarna slopen er wat fouten in de Tsjechische verdediging. Ineens was het weer gelijk, 3-3. En toen kwam tweede honkvrouw Laura Schouten aan slag die de genadeklap uitdeelde. Op haar hit kon Liz van der Hoeven het vierde punt scoren.

Met die mooie 4-3 voorsprong ging het team van Nederland voor de laatste keer het veld in. Nog drie nullen te gaan. Het ticket naar Amerika en de World Series waren ineens weer heel dichtbij. Pitcher Nienke Weis had de touwtjes stevig in handen, maar het publiek werd toch wat zenuwachtig toen haar eerste slagbal vertrok richting het rechtsveld waar Laura Axson met uitstekend loopwerk de bal nog net kon vangen. Na een keer vier wijd, sloeg de derde slagvrouw de bal richting het tweede honk waar Laura Schouten de loopster van één al stond op te wachten. Twee nullen. Nog één te gaan, maar om het extra spannend te maken, volgde er eerst nog een keer vier wijd voordat de verlossende derde vangbal werd gemaakt.

De Gophers wensen naast hun eigen leden (Liz, Nazira, Laura en Noa) en de begeleiding (Erik, Esther en Miranda), uiteraard ook Esmée, Laura, Lisa, Carmen, Kim, Willemijn, Julia, Sierra en Nienke heel veel succes in de States.