Drie vrijwilligers 100-jarige VDL Koninklijk onderscheiden

Redactie 11-05-2018
Foto: Peter FarlaMarius de Bruin, Ton van Es en Andr\u00e9 Verbrugge zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Voor alles wat zij jarenlang voor VDL hebben gedaan, zijn Marius de Bruin, Ton van Es en André Verbrugge benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Edo Haan speldde de versierselen bij hen op bij de viering van het 100-jarig bestaan van VDL, afgelopen zaterdag.

door Chrit Wilshaus

De eerste burger feliciteerde VDL met het behalen van "deze grandioze mijlpaal." "VDL is natuurlijk niet meer weg te denken uit Maassluis; jullie zijn de oudste vereniging van Maassluis. Die andere vereniging is een paar weken jonger. Jullie zijn opgericht op 6 mei 1918 om op zondag te gaan spelen. Het is daarom ook een beetje ironisch om het eeuwfeest op zaterdag 5 mei te gaan vieren", zei de burgemeester. "En als ik een honderdjarige bezoek neem ik altijd een geschenk mee." Dat bleken drie lintjes te zijn.

Marius de Bruijn

Marius de Bruijn werd op 1 augustus 1948, toen Wilhelmina nog koningin was, lid van VDL. Door blessures moest hij helaas zijn actieve loopbaan in 1955 al beëindigen. Maar dat betekent niet dat hij afscheid nam van VDL. Haan: "De club zat diep in zijn hart. Vanaf dat moment zette hij zich als bestuurslid in voor de club. Zo was hij onder andere jeugdleider. Ook trad hij toe tot de onderhoudscommissie en hielp hij mee aan het verfraaien en onderhouden van het complex." In 2011 werd hij benoemd tot erelid.

Ton van Es

Ton van Es maakte zich eveneens zeer verdienstelijk voor VDL. Zo richtte hij de Stichting Vrienden van VDL op en is hij vanaf 2007 bestuurslid. "Met hart en ziel heeft hij zich ingezet voor het verbeteren van het complex. Maar ook is hij de man van de gedragscodes binnen de vereniging. Codes die ook door andere clubs zijn overgenomen. Daarnaast nam hij maatregelen om machtsmisbruik en seksueel misbruik te voorkomen." Verder zag hij toe op de aanleg van kunstgrasvelden en de realisatie van nieuwe kleedkamers.

André Verbrugge

Ook André Verbrugge, die op 1 november 1972 lid werd, spande zich lange tijd belangeloos in voor VDL. Hij was actief in het bestuur, leidde diverse jeugdelftallen en verzorgde de ledenadministratie. "André Verbrugge is één van de gezichten van VDL en werd ook eerder benoemd tot erelid", sprak Haan. "Jullie hebben je enorm ingezet voor VDL en dat jarenlang. Daarom heeft het de koning behaagd om u allen te benoemen tot lid in de orde van Oranje-Nassau!"

KNVB

Van de KNVB kreeg VDL twee cadeaus voor haar verjaardag, waaronder de officiële bondsvlag. KNVB-ambassadeur Gerard van der Meijden noemde het bereiken van de 100 jaar "een prestatie van formaat. Weliswaar is VDL de oudste club Maassluis maar ik heb de stellige indruk dat ze nog springlevend is." Hij bewonderde de jeugdopleiding en de accomodatie van VDL.