HVM al 35 jaar actieve en gezonde vereniging

Redactie 12-04-2018
Foto: PR\/Jos WebbersBurgemeester Haan presenteerde samen met Gert-Jan van de Velde de Canon van Maassluis in boekvorm.

Een burgemeester kan tegenwoordig zonder ambtsketen doorgaan voor iedere man-in-pak. Onze voorouders waren wat dat betreft heel wat vindingrijker. Burgemeester Dommisse bijvoorbeeld trok voor het bezoek van koningin Wilhelmina op 19 september 1924 aan Maassluis zijn complete ambtskostuum, met steek en sabel, aan.

door Chrit Wilshaus

Collegevoorzitter Edo Haan toonde afgelopen week zaterdag in de Groote Kerk bij de viering van het 35-jarig bestaan van de Historische Vereniging Maassluis (HVM) een prachtige foto van zijn voorganger Dommisse, genomen voor zijn woning aan de Veerstraat en grapte daarbij op het stadhuis op zoek te zullen gaan naar het zwaard. "De HVM is al 35 jaar een actieve en gezonde vereniging met bijna 1300 leden, met een reeks aan publicaties en een geweldige website." Behalve met het 35-jarig bestaan feliciteerde de burgemeester de HVM ook met het verschijnen van de Canon van Maassluis in boekvorm. Eerder lanceerde hij al de bij de canon horende website.

Logger Rotterdam

Zaterdagochtend grasduinde Haan nog door de 9.000 foto's van de HVM. "Ik vind het fascinerend om die oude foto's te bekijken. Het zijn vensters naar de geschiedenis. Als je op 'groot formaat' klikt en al de details goed kunt bekijken, lijkt het net alsof je even terug in de tijd bent gestapt. Ik heb geprobeerd om de oudste foto van Maassluis te vinden en ik vermoed dat ik daarin wel ben geslaagd. Ik vond een foto die gemaakt is op 22 september 1869, bij de te waterlating van de logger Rotterdam, bijna 150 jaar geleden! Het is een prachtige foto: vlaggen wapperen, Maassluizers staan rondom het schip dat elk moment de haven kan inglijden. De foto's laten zien dat Maassluis een stad is met een lange en rijke historie. Maassluis verdient een actieve Historische Vereniging! Ik vind het dan ook geweldig om te zien hoe levend en hoe actief de HVM is."

Levende vereniging

"35 jaar: dat is niet niks. Maar ik zie dat de vereniging bij is gebleven met de ontwikkelingen om al het historische materiaal van onze stad te verzamelen, te archiveren, te rubriceren en zichtbaar te maken. De HVM is een levende vereniging die mensen bindt, dat blijkt onder meer uit de 72e uitgave van de Historische Schetsen, de jaarlijkse kalenders van Maassluis, de Stadsquiz, de opleiding voor stadsgidsen en ga zo maar door. ik ben zelf ook vrijwilliger als stadsgids, en vindt dat, op burgemeester na uiteraard, de leukste baan die er is!"

De Stadsquiz wordt gespeeld door inwoners van Maassluis, die van mei tot september tijd hebben om 235 vragen te beantwoorden. Zie www.stadsquizmaassluis.nl.