Daphne maakt de reis van haar leven

Redactie 12-04-2018
Foto: JvWDaphne is klaar voor de reis naar Malawi.

Op 21 april vertrekt Daphne van Helden met een groep van 23 studenten en leerkrachten naar Malawi voor de reis van haar leven.

door José van Winden

De reis wordt georganiseerd door Edukans, een organisatie die in ontwikkelingslanden werkt aan onderwijs voor kinderen en jongeren. Het is onderdeel van het lesprogramma aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam waar Daphne de pabo volgt. Alle tweedejaars studenten gaan naar het buitenland voor internationalisering. Dat kan ook een school in België zijn, maar Daphne koos voor het World Teacher project. "Een reis naar Afrika stond op mijn bucketlist. Ik vind het heel spannend: de vaccinaties, de malariapillen, maar vooral dat ik ervaren leerkrachten mag gaan vertellen hoe ik, als groentje, het lesgeven zie," vertelt ze bescheiden.

Lesmaterialen

Het is geen snoepreisje, want er moet twee weken lang hard worden gewerkt. "Ik ga op twee verschillende scholen docenten of stagiaires begeleiden, hun lessen bekijken en feedback geven. Maar ik mag zelf ook voor de groep staan om actieve werkvormen te demonstreren. Je leert er ontzettend veel van," aldus de 20-jarige studente. Werken in een ontwikkelingsland als Malawi betekent meestal werken in een omgeving zonder elektriciteit, meubels of onderwijsleermiddelen. Daarom nemen de (bijna)leerkrachten lesmaterialen variërend van strandballen en pennen tot schoolbordverf mee, vaak gesponsord door het bedrijfsleven of andere organisaties. En natuurlijk gaan ook de nodige souvenirs die kant op.

Bag2school

Van iedere deelnemer uit Nederland wordt een sponsorbedrag gevraagd van minimaal € 1000,-. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de mensen in Malawi. De reis wordt door de deelnemers zelf betaald. Het sponsorbedrag heeft Daphne inmiddels bij elkaar gespaard met verschillende acties. Zo stond er een spaarpot bij het filiaal van Meesterbakker Roodenrijs in Maassluis waar ze werkt. En de kinderen van De Dijck, de basisschool waar de ze stageliep, zamelden enthousiast oude kleding in voor de Bag2school actie. De kinderen zijn heel trots dat hun juf naar Afrika gaat om andere kinderen te helpen.

YouTube

Daphne staat te trappelen om te vertrekken. Ze heeft al kennis kunnen maken met de andere deelnemers die uit heel Nederland komen. "Ik ben blij dat een vriendin ook mee gaat en we samen deze ervaring kunnen delen."

Daphne's vlogs zijn te bekijken op het YouTube-kanaal 'jufd naar malawi'. Wie een steentje wil bijdragen aan het onderwijs in Malawi kan doneren bij daphne-van-helden.inactievooredukans.nl.