CDA wint gemeenteraadsverkiezingen in Maassluis

Redactie 22-03-2018
Foto: Roger van der KraanCDA-fractievoorzitter Corine Bronsveld zag haar partij groeien naar vijf zetels.

Het CDA is in Maassluis de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij van fractievoorzitter Corine Bronsveld gaat van vier naar vijf zetels. Opvallende nieuwkomer is GroenLinks, die met één zetel in de raad komt.

De voorlopige uitslag was woensdagavond tegen middernacht als volgt. Het CDA gaat van vier naar vijf zetels. De VVD behoudt zijn vier zetels. De PvdA gaat van vier naar drie zetels. Ook de VSP levert een zetel in en komt uit op drie. D66 blijft één zetel houden. Maassluis Belang gaat van vier naar twee zetels en Forum voor Maassluis, een afsplitsing van deze partij komt met twee zetels in de raad. De ChristenUnie behoudt de twee huidige zetels. En GroenLinks komt er dus met één zetel in. De gemeente komt nog met een definitieve uitslag.

Heel bijzonder

"Aan deze verkiezingen hebben meer partijen meegedaan dan vorige verkiezingen en daarmee hielden we er rekening mee dat het behouden van het aantal zetels wat je hebt al bijna winst is omdat de kiezer meer keuze had. Vijf zetels is dan wel heel bijzonder en zo ervaar ik het ook. We zijn ook blij met dit extra vertrouwen wat we van de kiezer hebben gekregen", aldus Bronsveld. Gezien de uitslag zou de huidige coalitie van PvdA, CDA en VVD worden voortgezet. Bronsveld daarover: "Ik kijk zelf terug op een prettige samenwerking en ga kijken hoe de andere partijen daar tegenover staan."

Best tevreden

"Gelet op de landelijke cijfers die we voorbij hebben zien komen op de uitslagenavond mogen we echt in onze handjes knijpen", zei PvdA-lijsttrekker Sjoerd Kuiper in reactie op de verkiezingsuitslag. "Ik denk dat de kiezer heeft gezien dat we gewoon twintig jaar lang keihard hebben gewerkt in het college en veel dingen voor de stad hebben bereikt. En dat we ook staan voor onze zaak en er niet voor weglopen als het moeilijk wordt. Ik ben eigenlijk wel tevreden eigenlijk met deze uitslag. Maar het is altijd spannend. Ze zeggen wel eens dat politiek niet voor bange mensen is want je steekt je nek uit. En iedereen wil natuurlijk de grootste worden en zijn idealen verwezenlijken."

Eindelijk

Blijheid op de uitslagenavond zeker bij Raoul Kleijwegt. De lijsttrekker van GroenLinks stak zijn enthousiasme over het behalen van een raadszetel niet onder stoelen of banken en liep na de uitslag stralend van oor tot oor door de burgerzaal. "We zitten er in en kunnen eindelijk iets gaan doen!"

Het opkomstpercentage was met 52,9 procent net iets lager dan vier jaar geleden toen het 54 procent bedroeg.

door Chrit Wilshaus